VN verwijdert Iran uit commissie voor het bevorderen van vrouwenrechten

De Economische en Sociale Raad van de VN heeft woensdag gestemd om Iran uit de VN-commissie te zetten die zich bezighoudt met vrouwenrechten. De VS, die de stemming voorstelde, zei dat de uitslag een overwinning was voor de demonstranten in Iran.

Waarom is dit belangrijk?

In Iran is het al lange tijd onrustig, als gevolg van het overlijden van de jonge Mahsa Amini. Die werd door de Iraanse politie buitengewoon hardhandig opgepakt, omdat ze haar hoofddoek niet goed zou hebben gedragen. Sinds haar dood zijn er hevige protesten in het land, die met bruut geweld worden neergeslagen door de Iraanse politiediensten. Volgens de Verenigde Naties zouden al zeker 400 demonstranten zijn gedood, waaronder 50 kinderen.

Het nieuws: 29 van de 54 leden stemden voor de verwijdering van het land uit de Commissie voor de Status van Vrouwen, vanwege het bloedige optreden van het regime tegen protesten voor gendergelijkheid.

 • Iran is opgeschrikt door landelijke protesten tegen de regering, waarop het regime heeft gereageerd met een bloedige repressie. In de hoofdstad Teheran en ander Iraanse steden wordt al sinds september gedemonstreerd voor gelijke rechten voor vrouwen, waarop het regime reageert met bruut geweld en doodstraffen.
 • In de VN-resolutie van woensdag uitte de internationale organisatie “ernstige bezorgdheid” over de acties van Teheran sinds september. “De mensenrechten van vrouwen en meisjes worden er voortdurend ondermijnd en in toenemende mate onderdrukt”, zo valt er te lezen.
 • De VN hekelt daarnaast het gebruik van dodelijk geweld, waaronder tegen minderjarigen.
 • Rusland, een belangrijke bondgenoot van Iran, verzette zich tegen de stemming. Ook China was tegenstander van het uitsluiten van Iran.
 • De Commissie voor de Status van Vrouwen werd opgericht in 1946, ter bevordering van de positie van vrouwen. Ze telt 45 leden, die elke vier jaar gekozen worden.
 • De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zei in november dat Washington met andere leden zou samenwerken om Iran uit de VN-commissie te verwijderen.
 • “De stemming van vandaag om Iran uit de VN-commissie te verwijderen is een overwinning voor degenen die in Iran protesteren en iedereen die achter hen staat”, schreef Harris op Twitter.

De achtergrond: De dood van Jina Mahsa Amini, een 22-jarige Koerdische vrouw, die in september in hechtenis werd genomen door de beruchte Iraanse zedenpolitie, leidde tot een massale golf van protesten in Iran.

 • Amini werd ervan beschuldigd de strenge kledingvoorschriften van het land te hebben overtreden.
 • Intussen reageert de overheid steeds wreder op de demonstraties, die zich over het hele land hebben verspreid en zijn uitgegroeid tot een brede beweging. Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, Human Rights Watch en Iran Human Rights, zijn al zeker 15.000 betogers gearresteerd.
 • Volgens Teheran zijn tot nu toe twee betogers geëxecuteerd en hangt meer betogers de doodstraf boven het hoofd. 
 • Eind november zouden al meer dan 400 demonstranten, waaronder 51 kinderen, zijn overleden, aldus Iran Human Rights. De meeste slachtoffers vallen daarnaast in Koerdische regio’s.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20