Vliegen Indiase soldaten binnenkort met jetpacks?

Speciaal bezoek op de Militaire trainingsschool in het Indiase Agra eerder dit jaar. Gravity Industries, een Brits bedrijf dat onder meer jetpacks maakt, kwam er een demonstratie geven aan de rekruten. In het grensgebied tussen India, China en Pakistan zouden de jetpacks wel van pas kunnen komen, zo oordeelt men binnen het Indiase leger.

Waarom is dit belangrijk?

Net als zowat elke andere sector, is ook de defensie-industrie constant op zoek naar nieuwe innovaties. Vaak worden zaken die voor het leger ontwikkeld worden daarna ook toegankelijk voor het brede publiek. Denk maar aan de GPS of het internet. Ook de ontwikkeling van de computer kwam in een stroomversnelling nadat codeer- en decodeermachines bleken van pas te komen in de Tweede Wereldoorlog.

In het nieuws: Krijgt het Indiase leger binnenkort jetpacks?

  • In Agra kregen nieuwe rekruten een demonstratie van ‘Gravity Industries’, een Brits bedrijf dat opgericht werd door ex-marinier Richard Browning. Hij demonstreerde de werking van één van zijn jetpacks. De uitvinder vloog ermee over het water, de wegen en velden van de stad.
  • De jetpacks van Gravity Industries zijn toestellen die met gas of benzine werken, en moeten worden gedragen als een rugzak. Door middel van raketmotoren wordt de drager ervan de lucht in gestuwd. Volgens het bedrijf, dat een militaire variant ontwikkelde van de jetpack, genereren de vijf gasturbines samen tot duizend pk, en leveren ze een voortstuwkracht van 144 kilogram. Daarmee zou de jetpackbestuurder meer dan drie kilometer hoog kunnen vliegen.
  • Volgens een aanbesteding die het Indiase leger eerder uitschreef, waarbij fabrikanten van jetpacks hun toestellen kunnen voorstellen, moeten die in staat zijn om acht minuten lang minstens 50 kilometer per uur te vliegen, en moeten ze een persoon van tachtig kilo kunnen dragen. Concreet zou het Indiase leger 48 toestellen willen aankopen
  • Dat India echt wil inzetten op jetpacks voor het leger, blijkt uit een gesprek dat een officier had met EurAsian Times: “Deze jetpack-kostuums zullen gebruikt worden als verkenningsplatform in de lucht. De effectiviteit zal variëren van plaats tot plaats. Zo zullen ze bijvoorbeeld minder nut hebben in gebieden met een dichte vegetatie”, liet de officier optekenen. Een ietwat warrig statement, maar waaruit wel blijkt dat serieus wordt nagedacht over de aankoop van jetpacks voor soldaten.

De essentie: Indirect lijkt de officier te hinten op het grensgebied Jammu en Kashmir, waar de jetpacks hun nut kunnen bewijzen.

  • Die regio is bijzonder instabiel. De regering in New Delhi eist de volledige regio op, Pakistan beweert dat de provincie Kashmir hen toebehoort. Om het nog wat complexer te maken, claimt China nog enkele kleinere gebieden langs de grens met het conflictgebied. Tegelijk wordt het gebied geteisterd door terroristische aanslagen en misdaden, die de regio nog meer ontwrichten.
  • In de aanbesteding staat specifiek omschreven dat de jetpacks geschikt moeten zijn voor gevechten in de woestijn, op het water of in bergachtige gebieden. Concreet moeten de jetpacks kunnen dienen om gebieden te kunnen scannen vanuit de lucht, om te kijken waar mogelijke dreigingen of doelwitten zitten.
  • Een lid van de speciale eenheden van de Indiase marine geeft aan dat de jetpacks soldaten in de mogelijkheid stellen om snel op plaatsen te geraken om verkenningsopdrachten uit te voeren, om inlichtingen te verzamelen of een scherpschutter op zijn positie te krijgen. Ook geeft de militair aan dat met behulp van de toestellen soldaten ook snel kunnen wegraken uit vijandig gebied.

De toepassing: India heeft geen primeur te pakken als het soldaten uitrust met de jetpacks.

  • Al in 2021 werd de Jet Suit van Gravity Industries getest tijdens een militaire oefening van de NAVO in Slovenië. De operator kreeg de opdracht om in bergachtig gebied een search-and-rescue-missie uit te voeren.
  • Ook het Nederlandse Korps Mariniers voerde in 2021 enkele trainingen uit met jetpacks van Gravity. Daarnaast oefenden ook de Britse en Amerikaanse marines met de toestellen, waarmee mariniers vanop land of een ander schip kunnen ‘overvliegen’.
Meer