Vlerick-decaan Marion Debruyne: “Geen florerende economie zonder florerende maatschappij”

Vlerick Business School viert dit jaar haar 70ste verjaardag. “De types studenten zijn in die periode erg geëvolueerd”, zegt decaan Marion Debruyne in een gesprek met Business AM.


Luister naar het volledige interview met Marion Debruyne:


Samengevat: Debruyne wil in de komende 70 jaar werken op drie “D’s”: diversiteit, duurzaamheid en digitalisering.

Diversiteit

  • “In vergelijking met 70 jaar geleden hebben we nu een veel grotere diversiteit: meer dan vijftig nationaliteiten op onze campussen en bijna een gelijkheid tussen de genders”, zegt Debruyne.
  • “Ik zie het thema diversiteit en inclusie bij heel veel bedrijven echt heel hoog op de agenda staan.”
  • “Anderzijds ben ik ook wel realistisch. Onderzoek van het World Economic Forum toont aan dat aan het huidige tempo van vooruitgang we zowat 137 jaar gaan nodig hebben om gender gelijkheid te bereiken. Dat wil zeggen dat ik dat niet meer zal meemaken. En ik zou het toch graag meemaken.”

Duurzaamheid

  • “Een van de grote evoluties die we zien in waar studenten in geïnteresseerd zijn, is dat we vandaag ons echt bewust zijn van een grote verwevenheid tussen economie en maatschappij.”
  • “Ik denk dat de pandemie ons daar ook echt wel met de neus op de feiten heeft gedrukt: dat we geen florerende economie kunnen hebben zonder een florerende maatschappij en vice versa. Wat zal business bijdragen aan de maatschappij en hoe kunnen we een positieve impact hebben? Die vraag leeft zeker sterk.”

Digitalisering

  • Debruyne hoopt dat Vlerick een vooraanstaande rol kan spelen in digitale technologieën en digitale transformatietrajecten voor bedrijven.
  • “Maar vooral: het denken in het doen”, voegt Debruyne er nog enkele D’s aan toe. “Wij hebben de ambitie dat de Vlerick-studenten en onze deelnemers zeer ondernemend in het leven staan. Dat ze altijd blijven leren in een heel snel veranderende wereld. En met die attitudes denk ik dat je je altijd kunt aanpassen en leiderschap nemen.”
Meer