Vlaamse regering onder druk: alweer strijd van N-VA versus CD&V en Open Vld

Meteen staat de regering-Jambon dus ferm onder druk: wie geeft zijn of haar taboes op? En hoe zit het met het totale plaatje van bijkomende fiscale druk? Want voor een centrumrechtse regering blijft dat een bittere pil om slikken, ook al is het een wijsheid als een koe: de vergroening gaat de burger onvermijdelijk geld kosten.

  • “We gaan de komende dagen nog stevig onderhandelen”, is bij een betrokken minister te horen. Maar de context is wel duidelijk. Want zowel CD&V als Open Vld dringen aan op een hoger algemeen target dan de 35 procent die al vastgelegd was. Nieuw is dat ook niet, in 2019 legde viceminister-president Bart Somers (Open Vld) ook al forsere targets op tafel.
  • In de wandelgangen is te horen dat CD&V en Open Vld tot 44 procent en zelfs de volle 47 procent (de Belgische target) willen gaan. Bij N-VA is dat niet aanvaardbaar: de totale Belgische reductie moet gedaan worden waar het “zo efficiënt mogelijk is”, bij de andere deelstaten dus meer, met name Wallonië.
  • Bij N-VA is er bovendien ergernis over het feit dat de coalitiepartners niet verduidelijken hoe ze die 44 procent of zelfs 47 procent dan precies willen halen. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil dan weer niet onderhandelen over het totale plaatje, maar eerst over de concrete reducties. “Welke maatregelen gaan we nemen, om de doelstellingen te kunnen verhogen?”, is de vraag die altijd terugkomt.
  • Haar reis naar Glasgow staat gepland op 6 november: de conferentie duurt dan ook twee weken. Tegen dan komt de discussie op Vlaams niveau ongetwijfeld op het kookpunt.
Meer
Mijn Volglijst

Daling Belgische kleinhandelverkopen

03/12/2021 10:06

(ABM FN) De verkoop in de kleinhandel is in oktober gedaald. Dit bleek vrijdag uit de cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

In oktober 2021 kende het volume van de verkopen in de kleinhandel met uitzondering van de brandstoffen een daling van 2,4 procent in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar.

In vergelijking met oktober 2019 zijn de verkoopvolumes wel met 6,7 procent gestegen.

Door: ABM Financial News.pers@abmfn.beRedactie: +32(0)78 486 481

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20