Vlaamse regering mocht ererondje lopen

Met de oorlogstaferelen in Oost-Europa is het beeld alweer helemaal naar de achtergrond geduwd, maar gisteren had Jan Jambon (N-VA), de Vlaamse minister-president, na een lange periode van negatieve pers, eindelijk weer eens de wind in de rug.

  • In de vroege uurtjes van woensdagochtend raakte hij rond met zijn coalitiepartners over twee grote dossiers, de bouwshift en de stikstof. “Een gamechanger voor de natuur, de landbouw, de industrie, de kwaliteit van leven en werken in Vlaanderen”, zo stelde Jambon in het Vlaams Parlement, waar hij netjes de primeur van zijn akkoord gaf. Het halfrond onderging het wat: de meerderheid onderbrak de speech van de minister-president geen enkele keer voor applaus.
  • Nochtans probeerde Jambon wel: hij had het over “belangrijke kansen voor duurzame landbouw”, over “nieuwe technologieën en stallen die minder uitstoten”, over “een boost voor kleinschalige- en biolandbouw” en kondigde meteen ook aan dat de Vlaamse regering dit alles zou betalen (wat zo’n 3,7 miljard moet kosten voor de stikstof en 1,6 miljard voor de bouwshift) “én tegelijk vroeger dan 2027 de Vlaamse begroting in evenwicht zal krijgen”.
  • Uiteindelijk volgde toch een stevig applaus, en kwam Jambon zowaar afgezakt tot de camera’s van Villa Politica, een programma dat hij jarenlang links liet liggen.
  • De persconferentie even later in het Errerahuis, de officiële residentie van de Vlaamse regering, was al even optimistisch. Zij aan zij zaten daar de ministers Zuhal Demir (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V), die nochtans wekenlang op voet van oorlog hadden geleefd. Demir toonde een tekening die haar dochter had gemaakt “over de landbouw”, Crevits gaf toe bijzonder tevreden te zijn met het akkoord, “ook al was ze niet meer naar huis geraakt om te kunnen gaan slapen”.
  • De andere viceminister-president, Bart Somers (Open Vld) had het over “misschien wel het moeilijkste dossier in zijn loopbaan”, dat nu opgelost was, en dus “een mooi moment in het leven van onze regering”.
  • In de wandelgangen is te horen dat de drie, Jambon, Crevits en Somers, dichter naar elkaar waren gegroeid in de onderhandelingen, en zelfs wat losgekomen waren van hun partijen, klassiek voor dat soort akkoorden.
  • Jambon was daarbij openhartig geweest over hoe hij zelf stevig onder druk lag in zijn eigen N-VA, waar in de loop van 2021 wilde scenario’s de ronde deden in de onderbuik van de partij om hem te vervangen als minister-president, en mogelijk zelfs de coalitie doorheen te schudden, waarbij Open Vld zou ingeruild worden voor Vooruit. Dat scenario ging uiteindelijk niet door, ook al omdat de Vlaamse socialisten weinig interesse toonden voor dergelijk manoeuvre, en omdat ook Jambon zelf niet zo makkelijk weg te zetten was: de huidige coalitie klikte zich opnieuw aan elkaar vast en gaat nu door.
  • En opvallend: meteen belandde er gisterenmiddag een uitnodiging voor een persbarbecue in de brievenbus van de Wetstraatpers. Die gaat traditioneel door in juli, maar Jambon, Somers en Crevits willen blijkbaar niet tot de zomer wachten om hun herwonnen liefde informeel uit te smeren: een teken dat men het meent met de pr-campagne om het beeld rond de ploeg terug op te smukken.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20