Vlaamse overheid wil af van 40 kantoorgebouwen door opmars telewerk

Tegen 2026 wil de Vlaamse overheid een veertigtal gebouwen afstoten, wat moet resulteren in een besparing van een kwart op de huurkosten. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op een vraag van Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld).

Door de coronacrisis schakelden heel wat Vlaamse ambtenaren noodgedwongen over op thuiswerk. Net voor de zomer maakte minister van Bestuurszaken Bart Somers (Open Vld) dat hij van thuiswerken ook graag de norm wil maken voor de Vlaamse overheid. Daarom polste Vlaams Parlementslid en partijgenoot Tom Ongena naar de impact van de coronacrisis op de huisvestingsstrategie van de Vlaamse overheid.

Uit het antwoord van Vlaams minister-president Jan Jambon, bevoegd voor Facilitair Management, blijkt dat de Vlaamse overheid jaarlijks 77,4 miljoen euro aan huur betaalt voor de gebouwen. Door de afstoting zouden de gezamenlijke huurkosten 17,8 miljoen euro lager liggen. ‘Dat wil zeggen dat er in de komende jaren bijna een kwart (23 procent) minder huur betaald zal moeten worden dan vandaag’, zegt Tom Ongena.

Deze strategie dateert echter van voor de coronacrisis en de sterkere thuiswerktrend, waardoor Ongena oproept om het patrimonium van de overheid nog eens te herbekijken. ‘Aan de veertig gebouwen die nu reeds op de planning staan om afgestoten te worden, nog een aantal toevoegen, kan een serieuze besparing opleveren’, stelt hij. ‘Dit is een oefening die we moeten maken. Elke euro die we niet uitgeven aan de huur van overheidsgebouwen, kan gaan naar onderwijs, zorg of economie.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20