Vlaamse hogescholen en universiteiten behouden code rood tot eind februari

Universiteiten en hogescholen blijven nog zeker tot eind februari in code rood. Dat is minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) met de scholen overeengekomen. Code rood houdt in dat afstandsonderwijs de norm is.

Na de examens zullen studenten het tweede semester van thuis uit inzetten. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft namelijk met de Vlaamse universiteiten en hogescholen samengezeten. Daar is beslist dat de huidige coronamaatregelen minstens tot eind februari zullen blijven gelden.

Code rood

Het hoger onderwijs functioneert momenteel in code rood. Dat houdt in dat afstandsonderwijs de norm is en dus zoveel mogelijk colleges online georganiseerd worden.

Praktijklessen kunnen wel op de campus plaatsvinden, maar daar moeten studenten zoveel mogelijk afstand van elkaar houden en een mondmasker dragen. 

De situatie wordt eind februari opnieuw geëvalueerd. Versoepelingen zullen dus zeker niet voor maart doorgevoerd worden.

Perspectief

“We kiezen nu voor stabiliteit, maar wel met een duidelijk perspectief”, klinkt het bij Ben Weyts. “In plaats van kleine versoepelingen op de korte termijn, die misschien snel weer ingetrokken moeten worden, kiezen we om de inspanningen langer aan te houden, zodat we erna ingrijpender kunnen versoepelen.”

“Veel studenten en docenten hoopten op een snellere versoepeling, maar we willen geen jojo. Als we te snel versoepelen, dan moeten we die versoepelingen waarschijnlijk snel weer terugschroeven. Het is beter om nog wat langer op de tanden te bijten, zodat we dan daarna duurzaam kunnen versoepelen. De situatie is op dit moment nog altijd precair.”

UGent

Studenten aan de UGent zullen het nog wat langer van thuis uit moeten doen. De universiteit heeft namelijk beslist om de huidige maatregelen nog wat langer aan te houden dan afgesproken is met de regering. De UGent blijft nog tot minstens 21 maart in code rood.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20