Vlaamse bedrijven bijzonder kwetsbaar: bijna 12 procent is slachtoffer van cybercriminelen

1 op de 8 bedrijven in Vlaanderen is afgelopen jaar getroffen door een cyberaanval. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits (CD&V).

Uit het onderzoek blijkt dat het vaak de grote bedrijven zijn die slachtoffer worden van digitale aanvallen. Zij zijn echter goed beveiligd in vergelijking met kleine kmo’s en weten de gevolgen meestal te beperken. Zo werd 40 procent van de kleine kmo’s in 2021 geconfronteerd met onbruikbare ICT-systemen door cyberaanvallen. De gevolgen van zo’n aanval zijn groter bij de kleinere ondernemingen vanwege hun beperkte investeringen in afweersystemen.

Bedrijven beter ondersteunen

De minister wil de kleine en middelgrote bedrijven beter ondersteunen aan de hand van sensibilisering en training, via de cybersecurity ‘verbetertrajecten’ van Vlaio, het aanspreekpunt voor ondernemers in Vlaanderen. Via een dergelijk traject krijgt een kmo begeleiding op het gebied van digitale veiligheid. Het is echter niet altijd betaalbaar, zeker voor kleinere kmo’s, maar daar komt nu verandering in.

Crevits stelt dat Vlaamse bedrijven onvoldoende letten op het toegenomen aantal cyberrisico’s en dat beschermingswallen beperkt blijven tot basismaatregelen. “Een bedrijf dat gehackt wordt ligt vaak voor een lange tijd stil en verliest vertrouwen bij zowel eigen werknemers als klanten en leveranciers”, aldus de minister, die de drempel voor overheidssteun wil verlagen.

Tot nu toe konden bedrijven alleen gebruikmaken van een verbetertraject met een startkost van 25.000 euro. Nu komt er echter een ondersteuningsprogramma dat zo’n 10.000 euro minder kost. Hierdoor wordt het programma toegankelijker voor kleinere kmo’s.

Het jaar met de meeste cyberaanvallen

Recentelijk werden de havens van Antwerpen en Gent nog getroffen door een cyberaanval. De administratie van meerdere olieterminals lag plat, waardoor het lossen van olieproducten een grote vertraging opliep. Meerdere schepen kwamen in lange wachtrijen terecht.

Het bedrijf Check Point Research (CPR) onderzocht het aantal cyberaanvallen in 2021 en stelde en toename met 81 procent vast. Daarmee ligt het Belgische gemiddelde sterk boven het Europese van 68 procent.

Bekende slachtoffers waren de keten MediaMarkt, die werd getroffen door een ransomware aanval, en de Belgische Defensie die te maken kreeg met een reeks cyberaanvallen. Maar ook burgers zijn steeds vaker via phishingberichten het doelwit van criminelen. Het jaar 2021 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar met de meeste cyberaanvallen.

Het bericht van de minister komt op een belangrijk moment. Experts stellen dat 2022 een jaar wordt waarin we met nog meer cyberaanvallen te maken krijgen. Daarbij worden zowel bedrijven, overheden als burgers het doelwit. Ons land heeft heeft daarom een nieuw cybersecurityplan aangekondigd in de vorm van het Centre for Cyber Security Belgium, dat zowel bedrijven, scholen, burgers als overheden informeert.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20