VK voor het eerst sinds de Industriële Revolutie volledig vrij van energie uit steenkool

Groot-Brittannië is er de voorbije vrijdag in geslaagd om zijn energie-productie gedurende vierentwintig uur te garanderen zonder op steenkool beroep te moeten doen.

Dat heeft National Grid, beheerder van het Britse elektriciteitsnet, bekend gemaakt.

Vrijdag was daarmee het eerste etmaal sinds de industriële revolutie in het midden van de achttiende eeuw dat de Britse economie voor zijn energiegebruik niet naar steenkool diende te grijpen.

De Britse primeur is echter vooral tekenend voor de grote verschuiving die op dit ogenblik in de wereldwijde energieproductie kan worden opgemerkt. Amper drie jaar geleden was nog 40 procent van het Britse energieverbruik van steenkool afhankelijk.

Groot-Brittannië was één van de pioniers van de industriële revolutie. Het land heeft gedurende de voorbije anderhalve eeuw gigantische hoeveelheden steenkool opgebrand om zijn economie te voeden. De voorbije vijf jaar zijn echter zware inspanningen gedaan om op alternatieve bronnen over te schakelen.

Aardgas

Steenkool is de meest vervuilende tak van de fossiele brandstoffen. Tegen het midden van het volgende decennium wil het land alle resterende steenkoolcentrales hebben gesloten.

Een belangrijk alternatieve bron is aardgas, dat weliswaar ook een fossiele brandstof is, maar beduidend minder vervuilend werkt dan steenkool. Daarnaast zijn er echter de hernieuwbare technologieën, zoals zonnekracht en offshore windenergie. Een aantal steenkoolcentrales schakelt bovendien over op de verwerking van biobrandstoffen.

Het Britse energiebedrijf Drax Group wijst erop dat al gedurende verscheidene dagen nog nauwelijks op steenkoolproductie – minder dan 1 procent – beroep werd gedaan voor de opwekking van energie.

Simon Evans, analist bij de organisatie Carbon Brief, zegt wel te verwachten dat Groot-Brittannië nog geruime tijd – vooral tijdens de wintermaanden – op de activiteit van steenkoolcentrales zal moeten beroep doen.

Het land rekent ook voor 20 procent van zijn energievoorziening op de productie van kerncentrales. Windkracht liet vorig jaar in Groot-Brittannië voor de eerste keer een grotere productie optekenen dan steenkool. (mah)

https://www.theatlas.com/javascripts/atlas.js