VK overweegt Big Tech aansprakelijk te stellen voor hosten van frauduleuze advertenties

De Britse Mediaregulator Ofcom zou sancties moeten opleggen aan webbedrijven die consequent betaalde reclame hosten die leidt tot fraude of desinformatie. Dat staat in een 194 pagina’s tellend rapport dat dinsdag is gepubliceerd door een partijoverschrijdend panel van Britse wetgevers.

Het rapport dringt aan op tientallen herzieningen van de toekomstige Online Safety Bill van het Verenigd Koninkrijk. Dat is een breed wetsvoorstel gericht op het streng aanpakken van Big Tech, waarvan een ontwerp werd gepubliceerd in mei.

De voorzitter van het panel, Damian Collins, hoopt dat de wet het momenteel heersende “Wilde Westen” op het internet zal temmen, waarbij techbedrijven profiteren ten koste van het welzijn van mensen.

Het is een van de eerste pogingen in de wereld om wetgeving op te stellen die de verspreiding van illegale en schadelijke inhoud aanpakt. De ministers hebben nu enkele weken de tijd om te reageren op de bevindingen van de gemengde commissie en verwachten het wetsvoorstel in maart bij het parlement in te dienen.

Specifieke overtredingen

De ministers moeten nog een clausule schrappen dat techplatforms de bevoegdheid zou geven om zelf te beslissen welke inhoud “schadelijk” is voor volwassenen. Ook zullen er specifieke overtredingen in het wetsvoorstel genoemd worden, zei Collins in een interview. “Zo kunnen we racistisch misbruik, zelfbeschadiging en dat soort dingen opnemen.

In de twee jaar sinds het wetsontwerp werd opgesteld, is de blauwdruk steeds ingewikkelder geworden en heeft het verzet uitgelokt van activisten, die bezorgd zijn over een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. Volgens het panel is het wetsvoorstel ook te ingewikkeld en moet is moet het herschreven worden om het beoogde doel duidelijker te maken.

Tenslotte krijgt mediatoezichthouder Ofcom op grond van het wetsvoorstel een hele reeks nieuwe bevoegdheden. Het zal de veiligheidsmaatregelen van internetbedrijven doorlichten. Als de aanbevelingen van het rapport worden aanvaard, zal de toezichthouder ook moeten beoordelen hoeveel risico internetbedrijven vormen om te bepalen welke categorie van regelgeving moet worden toegepast.

Het verslag beveelt ook aan dat:

  • Een permanent gezamenlijk panel wordt opgericht om de digitale regelgeving onder de loep te nemen.
  • Het VK een ombudsman creëert waar gebruikers terecht kunnen met klachten.
  • Ofcom normen opstelt voor leeftijdsbewuste technologie, om kinderen te beschermen.
  • Ofcom een gedragscode opstelt voor het veilig ontwerpen van software, zodat platforms hiermee rekening kunnen houden.
  • Techbedrijven worden verplicht om voorwaarden en bepalingen over desinformatie consequent toe te passen.
  • Als leidinggevenden in de technologiesector niet handelen naar aanleiding van bezorgdheid over de veiligheid, moeten zij strafrechtelijke sancties opgelegd krijgen binnen zes maanden nadat het wetsvoorstel in de wet is opgenomen.

(jvdh)

Meer