Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Virus verziekt de vraag: voedselprijzen kelderen wereldwijd

Logo Business AM
Markten

03/04/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Foto -The Yomiuri Shimbun via AP Images

De wereldwijde voedselprijzen namen vorige maand een stevige duik, volgens het voedselagentschap van de Verenigde Naties (FAO). Vooral de suikerprijs is in vrije val.

De voedselprijsindex van het VN-agentschap meet maandelijkse veranderingen van een korf met basisproducten, zoals granen, olierijke zaden, zuivel, vlees en suiker. Die stond maar liefst 4,3 procent lager dan in februari. Stabiele voedselprijzen zijn nochtans cruciaal om de globale voedselvoorziening te verzekeren, waarschuwt de topman van de VN-organisatie.

Wie de lege rekken in de supermarkt ziet zal het verbazen, maar de oorzaak van de prijsval moeten we zoeken langs de vraagzijde. ‘De prijsdalingen worden grotendeels veroorzaakt door vraagfactoren, niet door het aanbod’, volgens Abdolreza Abbassian, de hoofdeconoom van de FAO. ‘En de vraagfactoren worden beïnvloed door steeds slechter wordende economische vooruitzichten.’

Thuis minder suiker

Vooral de suikerprijs ging in vrije val, met een daling van 19 procent tegenover een maand eerder. Een reden daarvoor is dat er minder buitenshuis geconsumeerd wordt, door de strenge isolatiemaatregelen die veel landen opleggen. Blijkbaar heeft een sedentaire levensstijl een suikerarm dieet tot gevolg.

Maar ook de prijzenoorlog op de oliemarkt beïnvloedt de voedselprijzen. ‘De olieprijzen zijn de afgelopen maand met meer dan de helft gedaald. Dat heeft een grote neerwaartse impact op biobrandstoffen, die een belangrijke vraagbron zijn op de markten voor suiker en plantaardige oliën’, aldus FAO-analist Peter Thoenes. Suiker is namelijk een belangrijke grondstof voor biofuels zoals ethanol.

Impact op voedselzekerheid

Vorige week op de (digitale) G20-top, de vergadering van de 20 grootste economieën, waarschuwde de topman van VN-voedselagentschap voor zulke schommelende voedselprijzen: ‘Het is cruciaal dat waardeketens in de voedselsector niet verstoord worden, zodat de productie en beschikbaarheid van gezond voedsel voor iedereen verzekerd is’, zei Qu Dongyu

Hij verwees naar de voedselprijscrisis van 2007-2008. Door onzekerheid op internationale markten voerden veel landen toen exportbeperkingen op, en anderen begonnen agressief voedsel in te voeren. De schommelingen in voedselprijzen zorgden er voor dat ontwikkelingslanden die voedsel moeten invoeren destijds tekorten hadden.

‘We moeten ervoor zorgen dat de handel in de landbouw blijft draaien, zodat het blijft bijdragen aan de wereldwijde voedselzekerheid’, voegde Qu er nog aan toe.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks