Virtuele realiteit voor toerisme voorlopig geen bedreiging

Toerisme hoeft niet te vrezen dat de sector met een grote concurrentie van virtuele realiteit zal worden geconfronteerd.

Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van het bedrijf Italy4Real bij een duizendtal consumenten. De studie toonde aan dat 81 procent van de ondervraagden van mening was dat virtuele realiteit nooit een volwaardig alternatief voor reële reizen zou kunnen worden. Anderzijds werd door 52 procent opgemerkt dat reisagenten mogelijk door artificiële intelligentie zouden kunnen worden vervangen, maar er werd aan toegevoegd dat gidsen en hotelpersoneel altijd een persoonlijk aspect zouden moeten behouden.

Sfeer

“Virtuele realiteit zou een grote impact kunnen hebben op de reisindustrie,” betogen de onderzoekers. “Op dit ogenblik laat de technologie de consument al virtueel kennismaken met hotelkamers en vakantieverblijven. Naarmate de mogelijkheden van virtuele realiteit verder gaan, zou ook de impact op de sector nog kunnen worden versterkt.” “Het is dan ook de vraag of de technologie ooit in staat zal zijn zich als een alternatief voor het reizen op te werpen. Wanneer men met een virtuele bril in een nieuwe omgeving kan stappen, zou het mogelijk overbodig worden om nog langer het vliegtuig, de trein of de auto te nemen. Toch blijkt die kans heel klein.” Weliswaar zou 46 procent geïnteresseerd zijn om in virtuele realiteit te investeren, maar anderzijds betoogt 90 procent dat de technologie afbreuk zou doen aan de typische genoegens van de traditionele vakantiebeleving. Bovendien gaf 92 procent aan dat virtuele realiteit nooit een volwaardig alternatief voor een fysiek bezoek aan een toeristische bestemming zou kunnen zijn. Onder meer wordt opgemerkt dat het onmogelijk zal zijn om de geuren, de geluiden en de sfeer van de vakantiebestemming met virtuele realiteit op te roepen. Ook zou het genoegen van de lokale voeding en dranken niet kunnen worden gedupliceerd. Tevens wordt gewezen op contacten met de lokale bevolking en nieuwe ontmoetingen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20