Virtuele realiteit en 3D-printing lieten toe siamese tweeling te scheiden

In het Great Ormond Street Hospital in Londen hebben chirurgen met succes de siamese tweeling Safa en Marwa Ullah gescheiden. De operatie duurde in totaal meer dan vijftig uur, verdeeld over drie operaties in bijna vijf maanden tijd. De artsen maakten bij de ingrepen gebruik van de nieuwste technologieën. Onder meer deden de chirurgen beroep op virtuele realiteit om een exacte kopie te creëren van de schedels van de meisjes.

Daarnaast schakelde het team ook driedimensionale technologie in om modellen te creëren die het mogelijk moesten maken om de delicate ingrepen optimaal te kunnen voorbereiden. De meisjes hebben inmiddels het ziekenhuis kunnen verlaten.

Keizersnede

Safa en Marwa Ullah zijn tweeënhalf jaar oud en zijn afkomstig uit Charsadda in Pakistan. Hun geboorte verliep met een keizersnede. De meisjes werden geboren met schedels en bloedvaten die aan elkaar waren gegroeid. De vader van de meisjes stierf aan een hartaanval voordat de tweeling ter wereld kwam.

“Indien het niet mogelijk was geweest de tweeling te scheiden, zou de meisjes een bijzonder moeilijk leven hebben gewacht,” verduidelijkte chirurg Noor UI Owese Jeelani, een van de leiders van het team dat de ingreep uiteindelijk tot een goed eind bracht. “Daarom wilde de familie graag dat de tweeling gescheiden zou worden.”

Zainab Bibi (34), de moeder van Safa en Marwa, had bij de geboorte van de tweeling al zeven kinderen. De meisjes kwamen in oktober vorig jaar in Londen aan. Inmiddels was ook een team van honderd specialisten samengesteld om de scheiding van de siamese tweeling tot een goed einde te brengen. Om de meisjes te scheiden bleken uiteindelijk drie ingrepen noodzakelijk.

Beroerte

De operaties, die door een particuliere donor werden gefinancierd, waren echter niet zonder risico. Een van de meisjes werd tijdens een van de ingrepen het slachtoffer van een beroerte. De laatste ingreep had plaats in februari dit jaar. Daarbij kregen de meisjes een nieuwe schedel, vervaardigd uit materiaal van hun eigen botten.

Het team van chirurg Jeelani en neurochirurg David Dunaway moest een bijzonder complexe ingreep uitvoeren. Slechts bij een op tweeënhalf miljoen geboortes blijken tweelingen aan elkaar te zijn gegroeid. De diagnose is ook slechts bij 2 procent tot 6 procent van alle siamese tweelingen gesteld.

In het Great Ormond Street Hospital zijn sinds het midden van het voorbije decennium wel twee gelijkaardige ingrepen uitgevoerd. Safa en Marwa blijven na hun ontslag uit het ziekenhuis nog geruime tijd in Londen. Als onderdeel van hun rehabilitatie moeten ze immers dagelijks fysiotherapie volgen.

Meer