De virtuele economie is dichterbij dan je denkt: “Jongere generaties hechten er meer belang aan dan de echte wereld”

De virtuele economie, Web3 en de Metaverse zijn begrippen die velen vreemd lijken. Dado Van Peteghem, founder van Imagin3 Studio en auteur van het boek The Virtual Economy, is er wél al mee bezig. En volgens hem zijn deze nieuwe technologieën straks wijdverspreid.


Beluister hier het volledige interview met Dado Van Peteghem, met meer voorbeelden en achtergrond:


Waarom is dit belangrijk?

De virtuele economie en handel drijven in virtuele werelden is een reëel toekomstbeeld, iets waar jongere generaties al mee bezig zijn. Bedrijven zullen zich vroeg of laat moeten begeven op die markt. Van Peteghem vreest ook dat België de trein aan het missen is.
  • Van Peteghem: “We zitten in de volgende curve van het internet. De eerste curve was de pure informatie die digitaal beschikbaar werd. De tweede golf was de opkomst van sociale media. En nu komt de derde golf van het internet op ons af, die wij labelen als de virtuele economie.”
  • Die derde golf van het internet, of Web3, bestaat uit drie elementen. “De samenkomst van virtuele werelden zoals Fortnite en Roblox waar onze kinderen veel tijd in spenderen. Denk ook aan artificiële intelligentie (AI). En ten derde ook de opkomst van de blockchain, die er zal voor zorgen dat we meer in controle blijven van onze eigen data. Die drie dingen komen samen in een soort versnelling.”

Klassieke versus virtuele economie

  • “Vandaag zijn er 65 miljoen gebruikers die dagelijks Roblox of Fortnite spelen. Daar ontluikt een soort mini-economie rond, waar mensen voor avatars (je virtuele zelf, red.) bepaalde kledij ontwerpen en die dan ook kunnen verhandelen binnen dat platform. Jonge mensen van de volgende generaties bieden binnen die virtuele omgeving nieuwe producten en diensten aan. Er waren vorig jaar 2 miljard transacties op het Roblox-platform.”
  • “De klassieke economie zal nog altijd blijven bestaan”, denkt Van Peteghem. “Maar in de virtuele economie worden er plots ook virtuele items verhandeld die geen connectie meer hebben met de fysieke realiteit. De jongere generaties zouden misschien wel eens meer belang kunnen hechten aan hun virtuele identiteit dan hoe ze overkomen in de echte wereld.”
  • “Als organisaties of als overheden moeten we nadenken over hoe snel de markt verschuift. Als 30 procent van je klantenbestand of je potentieel publiek een ander gedrag begint te vertonen en meer opschuift richting de nieuwe generaties Gen Z en Alpha, dan komt het model in een andere wereld terecht.”

Virtuele wereld in de Metaverse

  • Van Peteghem is ook nauw betrokken bij het Dubai International Arbitration Centre (DIAC), waar onderhandeling plaatsvindt om rechtszaken af te wenden. Zijn bedrijf werkte aan een virtuele omgeving, een Metaverse, waar zittingen kunnen plaatsvinden.
    • “Het heeft een sterke trainingsdoelstelling. Mensen in opleiding worden samengebracht, zonder dat zij telkens naar de fysieke omgeving moeten gaan. Het wil ook de onderhandeling meer modern maken, want DIAC is zich bewust dat de jongere generaties meer zijn opgegroeid in dat soort nieuwe platformen.”
    • “Het platform is bereikbaar via internetbrowsers. Dus je hoeft geen headset aan te doen of geen virtual reality-bril op te zetten. Het is de bedoeling om de drempel zo laag mogelijk te houden. Als je dat soort technologie wil uitproberen, moet het zo bereikbaar mogelijk zijn. Dat soort virtuele werelden moeten niet enkel werken met headsets”, verklaart Van Peteghem.

België blijft achter

  • “In Dubai is er sinds 2017 een minister van AI, er is het Dubai Artificial Intelligence Center. In België zie ik dat niet. Ik hoop dat we geleerd hebben uit de voorbije tien jaar, waarbij alle e-commerce jammer genoeg in Nederland terechtgekomen is.”
  • We hebben veel te lang afgewacht en ik zie hetzelfde patroon zich herhalen. (…) Ik begrijp dat er in sommige landen of regio’s meer middelen voorhanden zijn, maar het heeft toch ook sterk te maken met een experimentele mindset, de durf om iets te doen. En dat mis ik een beetje bij ons”, besluit Van Peteghem zijn pleidooi.

(nd)

Meer