Vijf vrouwen opgepakt in Zuid-Frankrijk voor plannen terreuraanslag

Vijf vrouwen zijn in de Zuid-Franse stad Béziers door de politie gearresteerd omdat een van hen vermoedelijk een aanslag wilde plegen in Montpellier. Dat zeggen gerechtelijke bronnen. 

Het Franse antiterreurparket en de binnenlandse inlichtingendienst DGSI hebben een vooronderzoek geopend wegens terroristische bendevorming. Een van de opgepakte vrouwen, een 18-jarige die in Béziers woont, wordt ervan verdacht een aanslag te beramen in het nabijgelegen Montpellier. Dat zei de burgemeester van Béziers Robert Ménard. 

‘De jonge vrouw had ‘opgeschept’ tegen buren over het bekijken van video’s van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS)’, zei Menard aan de Associated Press, eraan toevoegend dat hij niet wist of de vrouw of haar familie op de radar van de autoriteiten stond voor radicalisme.

Wat de plannen precies inhielden, is echter nog niet duidelijk. Volgens een bron lijkt het dat kerken in de stad Montpellier geviseerd werden. De vier andere vrouwen die door de politie opgepakt werden, zouden de moeder en de drie zussen van de verdachte zijn. Volgens een gerechtelijke bron werden ze opgepakt omdat ze thuis waren op het moment van de operatie. Een van de zussen zou minderjarig zijn.

‘Extreem hoog terreurniveau’

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin bedankte de inlichtingendiensten na de arrestaties voor de bescherming van de Franse burgers, maar waarschuwde dat de terreurdreiging in het land nog ‘extreem hoog’ was. 

‘Ik weet nog niet of het om een verijdelde aanslag gaat, maar er werden ernstige bedreigingen gesignaleerd en het is niet voor niets dat de DGSI, onder mijn gezag en dat van het ministerie van Justitie, heeft ingegrepen’, zei Darmanin.

In oktober vorig jaar werd het terreuralarm in Frankrijk opgetrokken naar het hoogste niveau na een mesaanval in de Zuid-Franse stad Nice. Daarbij vielen drie doden en verschillende gewonden. In de Notre-Damekerk onthoofde een 21-jarige man er een 70-jarige vrouw en sneed hij de keel van een 45-jarige man over. Ook verwondde hij een 30-jarige vrouw, die nog naar een nabijgelegen bar kon vluchten, waar ze overleed aan haar verwondingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20