Vijf landen waar de coronabesmettingen fors oplopen zijn afhankelijk van een Chinees vaccin

Van de landen met zowel hoge vaccinatiecijfers als hoge besmettingscijfers zijn de meeste afhankelijk van een Chinees coronavaccin, leert een analyse van de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

De Delta-variant van het coronavirus wordt in almaar meer landen de dominante variant. De vaccins in onze contreien bieden voldoende bescherming tegen die variant, zij het iets minder dan tegen de Alfa-variant. De Chinese vaccins lijken minder bescherming te bieden.

De bevindingen komen op een moment dat de doeltreffendheid van de Chinese vaccins steeds kritischer wordt bekeken, mede door een gebrek aan gegevens over hun bescherming tegen de meer overdraagbare Delta-variant. CNBC ontdekte dat de wekelijkse coronabesmettingen, gecorrigeerd volgens de bevolkingsomvang, hoog zijn gebleven in ten minste zes van ’s werelds meest ingeënte landen. Vijf van hen vertrouwen op vaccins uit China.

Meer dan 1.000 nieuwe besmettingen per miljoen inwoners

CNBC identificeerde 36 landen met meer dan 1000 nieuwe bevestigde gevallen per miljoen mensen per week (vanaf 6 juli), met behulp van cijfers van Our World in Data, dat informatie verzamelt uit bronnen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), regeringen en onderzoekers aan de Universiteit van Oxford. De nieuwssite ging vervolgens na in welke van die landen de vaccinatiegraad hoger ligt dan 60 procent.

Dat was het geval voor zes landen, waarvan er vijf een Chinees vaccin gebruiken als een belangrijk onderdeel van hun nationale vaccinatieprogramma’s. Die landen zijn: Verenigde Arabische Emiraten, Seychellen, Mongolië, Uruguay en Chili. Het enige land onder hen dat niet afhankelijk is van Chinese vaccins is het Verenigd Koninkrijk.

Sinopharm en Sinovac Biotech

Het Mongoolse persbureau Montsame meldde in mei dat het land 2,3 miljoen doses vaccin heeft ontvangen van het Chinese staatsbedrijf Sinopharm. De Verenigde Arabische Emiraten en de Seychellen waren bij de start van de vaccinatiecampagnes eveneens enorm afhankelijk van dat vaccin. Intussen gebruiken ze ook andere vaccins.

In Chili werden er dan weer 16.8 miljoen doses toegediend van het Chinese vaccin Sinovac Biotech. Ter vergelijking: in het Zuid-Amerikaanse land werden slechts 3,9 miljoen doses toegediend van het vaccin van Pfizer-BionTech, liet het persagentschap Reuters vorige week weten. In Uruguay is het vaccin van Sinovac Biotech eveneens één van de meest gebruikte vaccins, samen met die van Pfizer-BionTech.

Het Verenigd Koninkrijk gebruikt, net zoals België, de vaccins van Pfizer-BionTech, AstraZeneca-Oxford, Moderna en Johnson & Johnson.

Aantal besmettingen afhankelijk van verschillende factoren

Verschillende factoren kunnen een toename van het aantal coronabesmettingen veroorzaken in landen waar een groot deel van de bevolking inmiddels gevaccineerd is. Om te beginnen bieden vaccins geen 100 procent bescherming tegen het virus. Dat betekent dat wie ingeënt is alsnog besmet kan raken.

Daarenboven zijn de varianten mogelijk beter bestand tegen de coronavaccins. Volgens cijfers verzameld door Public Health Scotland en gepubliceerd in het vakblad Lancet zijn de vaccins minder effectief tegen de Delta-variant dan tegen de Alpha-variant, maar bieden ze wel nog altijd voldoende bescherming. Het Delta-variant is overigens aan een stevige opmars bezig in verschillende landen.

Hoe dan ook roepen epidemiologen op om de inentingen met de Chinese vaccins niet te staken, zeker niet in lage- en middeninkomenslanden, waar er minder vaccins beschikbaar zijn. Veel van de landen en gebieden die vaccins van Sinopharm en Sinovac hebben goedgekeurd, zijn ontwikkelingslanden die niet kunnen concurreren met rijkere landen voor vaccins die in de Verenigde Staten en Europa zijn ontwikkeld.

Goedkeuring WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft overigens de vaccins van Sinopharm en Sinovac Biotech goedgekeurd om te gebruiken in noodsituaties. De doeltreffendheid van de twee Chinese vaccins is lager dan die van Pfizer-BioNTech en Moderna, die beide een doeltreffendheid van meer dan 90 procent hebben.

“Het vaccin van Sinopharm heeft een doeltreffendheid van 79 procent tegen symptomatische coronabesmettingen”, aldus de WHO, maar de werkzaamheid bij bepaalde groepen – zoals mensen van 60 jaar en ouder – is niet duidelijk. De werkzaamheid van een inenting met Sinovac ligt tussen de 50 en meer dan 80 procent, afhankelijk van het land waar de proeven zijn gehouden.

Deskundigen zeggen dat de resultaten van klinische proeven niet rechtstreeks kunnen worden vergeleken, omdat elke proef anders is opgezet. Maar een studie in Hong Kong vond “aanzienlijk hogere” antilichaamniveaus bij mensen die de BioNTech-prik kregen, vergeleken met degenen die het Sinovac-vaccin kregen, meldde de South China Morning Post. Voorts kan de technologie achter het vaccin een impact hebben op de effectiviteit, zoals de mRNA-techniek achter Pfizer-BionTech en Moderna.

(evb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20