Vietnamese elektrische automaker VinFast haalt 4 miljard dollar op voor ambitieuze plannen in de VS

Credit Suisse en Citigroup pompen 4 miljard dollar in VinFast zodat de populaire automaker onder andere een fabriek in North Carolina kan optrekken.

VinFast, een van de grootste autobouwers van Vietnam, zet fors in op een expansie in de Verenigde Staten. Het automerk wil er concurreren met gevestigde firma’s en start-ups door elektrische SUV’s te verkopen en een leasingsysteem voor batterijen te introduceren.

Daarvoor klopte VinFast aan bij de Zwitserse bank Credit Suisse en de Amerikaanse investeringsbank Citigroup. De Zwitserse dienstverlener zal zeker 2 miljard dollar in offshore-effecten voorzien voor VinFast terwijl Citi zal fungeren als een adviseur voor internationale betalingen van ongeveer dezelfde waarde. VinFast krijgt dus ongeveer 4 miljard dollar toegestopt, weet Reuters.

7.500 jobs voor de Amerikanen

VinFast werd in 2017 opgericht door Vingroup. Dat laatste bedrijf is een van de meest waardevolle firma’s van Vietnam met een totale marktkapitalisatie van zo’n 11,4 miljard euro. Vingroup heeft ook een belang in verschillende vakantieoorden, vastgoed en de detailhandel van het land. 

In 2019 bracht VinFast zijn eerste wagen op de markt; één met een conventionele verbrandingsmotor. Twee jaar later schakelde het bedrijf volledig over naar de productie van elektrische wagens. Het bedrijf werkt nu aan zijn eerste model voor de overzeese markten en droomt van showrooms in de VS en Europa.

VinFast heeft alvast de bouw van een fabriek in de Amerikaanse staat North Carolina veiliggesteld. De site zal volgens het bedrijf zo’n 800 hectare innemen en 150.000 wagens per jaar produceren. Zeker 7.500 Amerikanen zullen er tegen 2024 tewerkgesteld worden.

Steun van de regering-Biden

De deal betekent een gigantische ommekeer voor de moeilijke start die VinFast had. Eerder dit jaar werd een beursintroductie uitgesteld tot 2023 vanwege onzekerheden op de markt. 

Maar het Vietnamese bedrijf kon ondertussen de steun van de regering-Biden winnen, wat de toegang tot de VS enorm zal faciliteren en mogelijk toegang geeft tot Amerikaanse overheidsfondsen. De Amerikaanse autoriteiten willen VinFast graag binnenhalen omdat het bedrijf wordt beschouwd als een belangrijke en snel groeiende speler in Vietnam. “Het laatste nieuwe voorbeeld van mijn economische strategie aan het werk”, tweette Biden nog in maart over de uitbreidingsplannen van VinFast.

VinFast zegt dat het zijn eerste showrooms zal openen binnen enkele dagen in Californië, waaronder een vlaggenschipwinkel in Santa Monica. Het bedrijf werkt ondertussen verder aan zijn beursgang via een lege vennootschap in Singapore dat nu bijna alle activa van de autobouwer bezit.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20