Vier oorlogsschepen moeten Britse wateren tegen indringers beschermen in geval van ‘no deal’

Het Verenigd Koninkrijk gaat na 1 januari vier patrouilleschepen van de Royal Navy inzetten om te verhinderen dat Europese boten zich hun visrijke wateren begeven.

De schepen zullen in geval van een ‘no deal’ de exclusieve economische zone (EEZ) van het VK beschermen. Dat is een gebied dat zich tot 200 zeemijl (370 km) buiten de kust van een staat uitstrekt. Binnen deze zone heeft deze staat een aantal rechten. Zoals het recht op exploitatie van de aanwezige grondstoffen, op visserij en op wetenschappelijk onderzoek

Het bericht staat te lezen in de krant The Guardian en is ondertussen voor het Britse Ministerie van Defensie bevestigd. ‘Voorbereidend werk is aan de gang om te anticiperen op verschillende scenario’s die zich na het einde van de transitieperiode kunnen voordoen’, luidt het daar. 

De schepen zouden buitenlandse boten kunnen intercepteren, inspecteren en eventueel in beslag nemen. In de praktijk zullen 2 schepen patrouilleren, terwijl 2 andere schepen standby zullen blijven om in te grijpen indien nodig.

Berichten die zaterdag door de krant Daily Mail worden verspreid, als zouden instructies zijn gegeven om vuurwapens in te zetten om de boten weg te jagen, worden door Londen ontkend.

De visserij blijft het belangrijkste struikelblok voor een handelsovereenkomst tussen de EU en het VK. De EU wil graag dat Europese vissersboten ongewijzigd toegang blijven krijgen tot Britse wateren. Met behoud van de quota’s die momenteel gelden. Groot-Brittannië wil duidelijk maken dat het VK een onafhankelijke kuststaat is, die de controle heeft over zijn eigen wateren.

Voor de Europeanen gaat het om een industrie van bijna 1 miljard euro. Verminderde toegang tot Britse wateren zou vooral ons land, Frankrijk, Spanje, Portugal, Denemarken en Nederland raken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20