Verspreiden van vals nieuws wordt een misdrijf

In Duitsland zal de verspreiding van vals nieuws in de toekomst als een misdrijf worden bestempeld. De Christlich Demokratische Union (CDU) van bondskanselier Angela Merkel werkt aan een wetsvoorstel waardoor de bewuste verspreiding van verkeerde berichtgeving strafrechtelijk zou kunnen worden vervolgd.

Ook de bondskanselier zelf heeft zich al voorstander getoond van een strengere aanpak van de verspreiding van valse berichtgeving. Omdat in de oppositie ook de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) in een gelijkaardige richting denkt, zal het voorstel wellicht daadwerkelijk in een wet kunnen worden gegoten. Angela Merkel maakte recent nog haar verontwaardiging duidelijk over de circulatie van misleidende berichten die de argwaan van de Duitse bevolking tegenover vluchtelingen probeerden aan te wakkeren en mogelijk mee verantwoordelijk zijn voor het terreinverlies dat de partij van de bondskanselier lijdt tegenover de rechtse populistische partij Alternative für Deutschland (AfD).

Verkiezingen

Volgend jaar worden in Duitsland algemene verkiezingen gehouden en gevreesd wordt voor een succes van de rechtse populisten. Nadat Merkel haar kandidatuur voor een vierde termijn als bondskanselier had bevestigd, waarschuwde ze dat de publieke opinie op het internet wordt gemanipuleerd. “Het politieke debat wordt in een totaal nieuwe media-omgeving gevoerd,” aldus Angela Merkel. “Opinies worden niet meer gevormd zoals een kwarteeuw geleden het geval was. Vandaag worden we geconfronteerd met namaak-websites, botnets en trolls die opinies met behulp van algoritmes kunnen versterken. We moeten leren om met die elementen om te gaan.” De voorbije twee jaar zijn in Duitsland op diverse websites geregeld verhalen verschenen die vluchtelingen in een slecht daglicht moesten stellen. Onder meer werd opgemerkt dat vluchtelingen de dieren in een kinderboerderij hadden opgegeten, parken als openbare toiletten gebruikten en zich te buiten gingen aan de verkrachting van kleuters. Gevreesd wordt ook dat Russische hackers de Duitse verkiezingen met valse berichten zullen proberen te manipuleren. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20