Versnelt de bankencrisis de uitrol van CBDC’s?

Hogere rentes motiveren burgers om cash op een rekening te zetten en digitaal te betalen. Met meer geld op de rekening, kunnen ze immers meer profiteren van deze rentes. Minder cashbetalingen duwt banken op zijn beurt meer in de richting van Central Bank Digital Currencies (CBDC’s).

Waarom is dit belangrijk?

“De vraag is niet langer of digitale cash er komt, maar wanneer en hoe”, stelt een artikel van het Wereld Economisch Forum (WEF). De uitfasering van briefjesgeld en muntjes in een spaarpot lijkt begonnen.

CBDC’s zijn digitaal fiatgeld uitgegeven door een centrale bank. Het wordt uitgegeven door een land, maakt geen gebruik van blockchaintechnologie en zou in theorie even stabiel moeten zijn als de gewone munt van een land.

De huidige vooruitzichten wijzen er niet op dat CBDC’s meteen cash geld zullen vervangen, maar een aanvulling zullen zijn van de betaalmogelijkheden.

  • Maar liefst 90 procent van de landen zou al bezig zijn met de ontwikkeling van CBDC’s. Geld in de vorm van CBDC’s staan op de balans van de centrale bank, wat dan weer het aantal transacties bij commerciële banken kan doen zakken.
  • Digitale betalingen wonnen wereldwijd aan populariteit. Door de COVID-pandemie werd extra ingezet op contactloos betalen, wat deze trend nog meer deed versnellen.
  • Historisch gezien zorgen hoge rentes voor een terugval in het gebruik van cash. En hoe minder cash geld in omloop is, hoe makkelijker de overgang naar CBDC’s gemaakt kan worden, lijkt de gedachtentrein in het artikel van het WEF.
  • Nu de bankensector in de Verenigde Staten en Europa wankelde, wordt naar de centrale banken gekeken voor oplossingen en de terugkeer van de stabiliteit. Dit kan zorgen voor een gunstiger sentiment rond de invoer van CBDC’s. 

Privacy

  • Een voordeel van zo’n digitale munt is de veiligheid. Dit voordeel werd al opgemerkt door het afnemende gebruik van contante gelden. Geld die op een bankrekening staat, heb je niet in huis of op zak en is dus moeilijker te stelen.
  • Bij CBDC’s zal elke eenheid bovendien uniek identificeerbaar zijn, wat het opsporen van criminele activiteit makkelijker maakt.
  • Een toenemend belang van de centrale banken zal ervoor zorgen dat kleine, commerciële banken in verhouding minder belangrijk zullen zijn. Dit kan nadelig zijn voor gezonde concurrentie.
  • Deze identificatie brengt echter ook bezorgdheden over privacy met zich mee. De centrale bank bezit dan namelijk over enorm veel data omtrent de financiële transacties van burgers en instellingen. In landen waar de democratie niet optimaal is, kan dit leiden tot meer surveillance.
  • CBDC-sceptici waarschuwen ook voor een toenemende sociale overheidsmanipulatie. Het betaalsysteem zou zo in elkaar gesleuteld kunnen worden dat betalingen aan bepaalde kritische instanties of personen geblokkeerd worden.
Meer