Verschillende Europese landen versoepelen de lockdownmaatregelen

De Franse president Macron verlengde maandagavond de lockdownmaatregelen in zijn land tot 11 mei. ’Die dag wordt het begin van een nieuwe etappe’, zei Macron. ‘Vanaf dan worden de crèches en de scholen progressief geopend.’ Ook de bedrijven die nu nog stilliggen worden vanaf dan stapsgewijs heropgestart, beloofde de president. Hotels, restaurants en cafés blijven tot nader order dicht, net als musea.

De vraag is nu in welke mate België de Franse maatregelen zal kopiëren. De voorbije weken waren de Franse plannen vaak de blauwdruk voor de Belgische aanpak.

Maar in verschillende landen van de Europese Unie worden de lockdownmaatregelen nu al versoepeld.

Oostenrijk

In Oostenrijk gaan vanaf dinsdag de kleinere voedingszaken terug open, net als tuincentra en doe-het-zelfzaken. Kappers en kledingwinkels gaan eind april terug open. Midden mei is het dan naast de scholen, ook de beurt aan de horeca. Sport- en andere grote evenementen zouden pas eind juni opnieuw worden toegelaten. In supermarkten en openbaar vervoer is het dragen van een masker verplicht. Wie dat niet doet riskeert een boete van 50 euro.

Italië

In Italië, het Europese epicentrum van de corona-epidemie, gaan dinsdag de krantenwinkels, de kantoorboekhandels en de winkels voor babyverzorging terug open. Ook al wie in de bosbouw actief is kan dan gewoon terug aan de slag. De overige sectoren blijven op slot tot tenminste 16 mei, wanneer de farmaceutische industrie, voedingszaken en ambachtelijke activiteiten kunnen hernemen. Het dragen van maskers en het respecteren van ‘social distancing’ blijft verplicht.

Spanje

In Spanje heeft de overheid maandag al toegelaten dat een aantal werknemers hun activiteiten (gedeeltelijk) hervatten. 1,7 miljoen bouwvakkers kunnen dinsdag in principe terug aan de slag. Maar vele onder hen nemen het zekere voor het onzekere en worden niet direct op de werf verwacht. Vooral omdat er onvoldoende beschermingsmateriaal aanwezig zou zijn. Ook een ganse reeks fabrieken waar niet-essentiële producten worden gemaakt mogen  terug open. Maar in de praktijk gebeurt dat geleidelijk en wordt grote voorzichtigheid aan de dag gelegd. Hetzelfde geldt ook voor kantoren waar telewerk onmogelijk is. In metro- en treinstations worden gratis maskers uitgedeeld (foto boven).

Denemarken

In Denemarken gaan woensdag de kindercrèches, de kleuter- en lagere scholen terug open. Middelbaar onderwijs en universiteiten moeten daar nog tot 10 mei wachten.

Noorwegen

In Noorwegen gaan de kindercrèches terug open op 20 april. Scholen en universiteiten een week later. Wie een tweede verblijf bezit, mag daar vanaf 20 april opnieuw gebruik van maken.

Tsjechië

In Tsjechië kunnen tuincentra en doe-het-zelfzaken donderdag terug open. Net als winkels waar fietsen worden verkocht. Ook mogen Tsjechen opnieuw naar het buitenland reizen om professionele, familiale of medische redenen. 

Zwitserland

Zwitserland tenslotte zal donderdag een versoepelingsplan aankondigen, dat dan einde maand in werking zou treden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20