Verplichte vaccinatie geen taboe meer in Frankrijk

De Franse premier Jean Castex pleegt de komende dagen overleg over een mogelijke wet die vaccinatie voor Covid-19 verplicht maakt voor zorgverstrekkers. Er gaan ook al stemmen op om vaccinatie te verplichten voor de hele bevolking, maar zover wil de regering niet gaan.

Waarom is dit belangrijk?

Als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel. In Frankrijk woedt een hevig debat rond vaccinatieverplichting.

Overheden wereldwijd staan erg terughoudend tegenover een vaccin verplicht maken, omdat het ingaat tegen de persoonlijke vrijheid. In België is enkel vaccinatie voor polio verplicht, vanaf acht weken na de geboorte.

Frankrijk lijkt echter langzaam op te schuiven richting een verplichte vaccinatie voor Covid-19. Wat al concreet op tafel ligt, is een wetsontwerp van de regering-Castex om de verplichting in te voeren voor zorgverstrekkers. Dat moet vermijden dat hulpverleners in de rusthuizen of ziekenhuizen de besmettelijke Delta-variant of een andere variant doorgeven aan kwetsbare groepen.

Zowat de helft van de zorgverstrekkers in de rusthuizen is niet gevaccineerd. De risico’s zijn wel beperkt doordat de overgrote meerderheid van hun patiënten wel gevaccineerd is, maar de risico’s zijn niet nul. Volgens minister van Volksgezondheid Oliver Véran ligt het in het logische verlengde van hun professionele eed dat zorgverleners zich laten vaccineren om hun patiënten te beschermen. Hij denkt aan een verplichting vanaf september.

Maatschappelijk draagvlak

Overleg met andere politieke niveaus en de sector zullen de komende dagen duidelijk maken hoe groot het maatschappelijke draagvlak is. Uit enquêtes blijkt dat een meerderheid van de Fransen een voorstander is van verplichte vaccinatie voor zorgverstrekkers.

Sommigen gaan al een stap verder en verkondigen dat een verplichte vaccinatie voor alle Fransen de enige weg is om via groepsimmuniteit het coronavirus met al zijn varianten definitief de kop in te drukken. Onder meer ex-presidentskandidaat François Bayrou is die mening toegedaan.

“Ik heb altijd gedacht dat het zou eindigen met het collectieve besluit om vaccinatie verplicht te stellen, vergelijkbaar met de vaccinaties kort na de geboorte”, verklaarde hij afgelopen weekend in de Franse media. Hij zegt te beseffen dat zo’n verplichting gevoelig ligt en op weerstand zal stuiten.

“Fracture vaccinale”

Volgens Véran ligt een algemene verplichting voor de hele bevolking niet op tafel. Regeringswoordvoerder Gabriel Attal bevestigde dat het “in deze fase” niet overwogen wordt, maar voegde er wel aan toe “dat je uit principe niets mag uitsluiten voor de toekomst”.

Attal waarschuwde ook voor het scenario van een “fracture vaccinale”, waarbij gevaccineerden en niet-gevaccineerden tegenover elkaar komen te staan. Experts in Frankrijk waarschuwen ervoor dat de tolerantie bij gevaccineerden voor niet-gevaccineerden zal afnemen, mocht blijken dat er almaar nieuwe coronavarianten opduiken omdat groepsimmuniteit niet bereikt wordt. Zo’n confrontatie binnen de eigen bevolking wil de Franse regering vermijden, verklaarde Attal.

Lees ook:

Meer
Mijn Volglijst

Lichte daling groeitempo Duitse industrie bevestigd

01/12/2021 08:58

(ABM FN-Dow Jones) De groei van de Duitse industrie is in november definitief afgenomen en ook iets sterker dan voorzien. Dit bleek woensdag uit definitieve cijfers van Markit.

De index voor de Duitse industrie daalde in november van 57,8 naar 57,4. De voorlopige indicatie wees in november op 57,6.

Aanstaande vrijdag volgt de definitieve inkoopmanagersindex van de dienstensector.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20