Verpleging raakt ook ziek: rusthuizen onder druk

Hoewel de werkdruk in de woonzorgcentra in april 2020 piekte, is de activiteitsgraad niet navenant gestegen. De activiteitsgraad nam zelfs licht af door afwezigheden wegens ziekte. De nood aan extra personeel is groot. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener SD Worx.

‘De combinatie van sterk toegenomen werkdruk met een afgenomen activiteitsgraad duidt hoe groot de nood aan extra personeel is. Gelukkig valt in de laatste week van april ziekte (van minder dan 1 maand) terug tot 3,7 procent, terwijl dit in de weken 12 tot en met 15 toch boven de 7 procent lag. Voor de hand liggende redenen zijn beter beschermingsmateriaal en het afvlakken van de curve’, zegt juridisch expert Ellen Froeyman.

Soepele oplossing

‘Door de gestegen zorggraad hebben onze zorginstellingen nood aan een soepele oplossing, zonder te veel administratie, die toelaat van de ene op de andere dag extra gespecialiseerde zorg in te schakelen’, zegt Tamara Troucheau, juridisch adviseur bij SD Worx.

‘Hoewel werkgevers snel op de bal willen spelen, zullen nieuwe oplossingen juridisch in orde moeten zijn. De loon- en arbeidsvoorwaarden tussen werkgevers verschillen. Een voortraject of screening is geen overbodige luxe’, waarschuwt Froeyman.

Administratief eenvoudiger

‘De uitwisseling van personeel kan gemakkelijker: zowel via een contract van bepaalde duur (met de schorsing van de lopende arbeidsovereenkomst) als via de piste van een aannemingsovereenkomst kunnen de eigen loon-en arbeidsvoorwaarden blijven doorlopen. Dat is administratief veel eenvoudiger’, besluit Froeyman.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20