Vermoedelijk door AI-gegenereerde foto van Pentagon-ontploffing bezorgt beleggers paniek en neemt hap uit de markten

Maandag circuleerde een (vermoedelijk door AI gemaakte) foto van wat lijkt op een ontploffing of een brand aan het pentagon op het internet. Alvorens de afbeelding werd gemarkeerd als ‘vals’, zorgde het voor een serieuze val in de Amerikaanse indexen.

Waarom is dit belangrijk?

Fake news, mis- en desinformatie komen steeds meer onder de aandacht. Een afbeelding laten genereren door een AI-systeem is bijzonder eenvoudig, maar de gevolgen kunnen, zoals blijkt, miljarden euro’s groot zijn.

In het nieuws: Korte paniek op de aandelenmarkt.

  • Volgens Politico werd op maandagmorgen door OSINT-defender, een account die zichzelf als een ‘Open Source Intelligence Monitor’ omschrijft, een afbeelding gedeeld waarop een ontploffing nabij het Pentagon wordt weergegeven. 
  • Later werd de afbeelding opgepikt door het account Bloomberg Feed, die met een blauw vinkje de schijn van een authentiek Bloomberg-account opwekte. De financiële markten reageerden razendsnel en een verkoopgolf deed de marktindexen zakken.
  • Enkele minuten later werd de afbeelding gemarkeerd als ‘vals’ en herstelden de markten zich. Hoe de afbeelding gemaakt werd is nog volledig duidelijk, maar het is zeer waarschijnlijk dat generatieve AI gebruikt werd.

Marktmanipulatie

  • Voor beleggers toont het aan waarop gelet moet worden. Met artificiële intelligentie kan er mist op het speelveld verschijnen, maar eveneens met een blind vertrouwen in zogenaamde “geverifieerde” accounts.
  • Daarnaast kan een nieuwe vorm van marktmanipulatie ontstaan. Kennis hebben van een toekomstige duik in de markten kan met een shortpositie flink wat geld in het laatje brengen.

(ns)

Meer