Vermiste satelliet van NASA is na 12 jaar teruggevonden

Een satelliet van NASA, die al twaalf jaar spoorloos was, is teruggevonden door een Canadese amateurastronoom. Sinds eind 2005 heeft NASA geen contact meer gehad met de IMAGE-satelliet. Die was toen de invloed van magnetische stormen aan het onderzoeken. Een fout in de krachtbron werd toen als verklaring gegeven.

De Canadese amateurastronoom Scott Tilley heeft een satelliet van NASA gevonden, maar dat was niet waar hij aanvankelijk naar op zoek was. Hij zocht eigenlijk naar sporen van de spionagesatelliet Zuma, die verdween op 8 januari. In plaats daarvan ontving hij zendsignalen op van een ander ruimtevaartuig: de IMAGE-satelliet van NASA, die al twaalf jaar zoek was.

De Imager for Magnetopause-to-Aurora Global Exploration (IMAGE) werd gelanceerd in 2000 om de magnetosfeer van de aarde te bestuderen, maar NASA verloor het contact met de satelliet sinds eind 2005. Hoe dat komt, is niet duidelijk. Toch zou hij tussen 2007 en 2018 nog data naar de aarde hebben gestuurd. NASA probeert nu het contact met de satelliet te herstellen om opnieuw onderzoek te doen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20