Vermist: 190.000 oude koelkasten en diepvriezers

Naar schatting 190.000 oude koelkasten en diepvriezers kwamen in 2019 niet bij een erkende recycleerder terecht.

Dat meldt de vzw Recupel. Het gaat wel om een verbetering tegenover 2018, toen er nog 226.000 koelkasten en diepvriezers ‘vermist’ waren. Recupel weet hoeveel koelvries-apparaten er jaarlijks op de markt worden gebracht en hoeveel er jaarlijks terechtkomen bij een erkende verwerker. Bij de berekening wordt ook rekening gehouden met toestellen die een tweede leven krijgen via hergebruik.

Diefstal bij retailers en onrechtmatige export via de haven zijn volgens Recupel een deel van de verklaring. Christine Guyssens, filiaalhouder van Eldi in Aalter: ‘Wanneer een consument een nieuw apparaat koopt bij ons, dan kunnen ze hun oud apparaat bij ons achterlaten. Nadien worden die door een transporteur van Recupel opgehaald. Helaas merken wij op dat koelkasten af en toe gestolen worden uit de inzamelcontainers.’

Ozonlaag

Wanneer koelkasten niet correct worden gerecycleerd, tasten de schadelijke koelvloeistoffen en blaasgassen de ozonlaag aan. ‘Voor het milieu is het dus cruciaal dat elke koelkast correct wordt verwerkt. Elk foutief verwerkt apparaat is vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van een autorit van 7.500 kilometer’, rekende Recupel uit. Daarom lanceert de vzw in het najaar een sensibiliseringscampagne.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20