Verloning Amerikaanse bedrijfsleiders: sterke injectie door economisch herstel

Grote bedrijven in de Verenigde Staten hebben hun chief executives over het voorbije jaar een gemiddelde beloning van 14,5 miljoen dollar uitgekeerd. Dat betekende een stijging met 17,1 procent tegenover het jaar voordien. Dat staat in een rapport van consulent Equilar en het persbureau Associated Press, gebaseerd op een analyse van beloningen die de bedrijven uit de S&P 500 aan hun bedrijfsleiders uitkeren.

Verscheidene waarnemers waarschuwen echter dat de rijkelijke beloningen voor het management bij vele werknemers steeds meer een doorn in het oog blijkt te worden. Dit kan echter ook de ondernemingen uiteindelijk in problemen brengen.

Economisch herstel

“De stijging is in sterke mate te danken aan de grotere winsten die de ondernemingen vorig jaar boekten en aan de hogere noteringen op de beurs”, wordt in het rapport opgemerkt. “De beloningen voor het management zijn daarbij ook beduidend sterker gestegen dan de salarissen van de werknemers bij diezelfde ondernemingen, waar een gemiddelde toename met 4,4 procent werd opgetekend.”

“De lonen van die werknemers slaagden er daardoor ook niet in gelijke tred te houden met de inflatie, die eind vorig jaar een niveau van 7 procent bereikte. Op die manier verloren vele werknemers aan reële koopkracht.”

“Het management van de grote bedrijven kon echter profiteren van een sterk economisch herstel tegenover het jaar voordien”, voert Associated Press nog aan. “Omdat een groot deel van de beloning van de bedrijfsleiders aan dergelijke prestaties is gebonden, kon een sterke stijging van de compensatie, na een periode van verscheidene jaren met een gematigde groei, worden opgemerkt.”

Equilar berekende dat de beloningspakketten van de bedrijfsleiders van grote ondernemingen vorig jaar nog slechts gemiddeld uit iets meer dan een kwart uit cash geld bestaan. Bij de allergrootste ondernemingen kan dit aandeel vaak zelfs tot minder dan 1 procent inkrimpen.

Personeelsverloop

“In welke vorm de vergoeding is voorzien, vastgesteld moet worden dat de kloof in de beloning tussen de leiding en de werknemers steeds groter wordt”, voeren de onderzoekers aan. “Bij de helft van de bedrijven zouden werknemers in het midden van de loonschaal inmiddels 186 jaar nodig hebben om een inkomen te genereren dat de chief executive op een jaar verzamelt.”

“Dat tijdsbestek is tegenover het jaar voordien nog met meer dan twee decennia gegroeid. Dat onevenwicht leidt tot een toenemende verontwaardiging. Enquêtes suggereren dat Amerikanen van alle politieke partijen van mening zijn dat de bedrijfsleiders te veel worden betaald. Ook bij een aantal investeerders komt er reactie.”

“Deze kloof zendt naar de werknemers een negatief bericht”, waarschuwt Sarah Anderson, analist bij het Institute for Policy Studies. “De verschillen geven geen signaal dat de werknemers echt gewaardeerd worden. Dit is een echt demoraliserende boodschap, die echter de bedrijven ook duur te staan kan komen.”

“De toenemende ontevredenheid heeft veel werknemers dan ook aangezet de onderneming te verlaten en elders opportuniteiten te zoeken. Een dergelijk groot personeelsverloop kan de bedrijven in grote problemen brengen.”

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20