Verkopen Ford Motor gehinderd door reeks knelpunten; belang in elektrische autobouwer mondt uit in kwartaalverlies

De Amerikaanse autobouwer Ford Motor boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar minder omzet dan dezelfde periode vorig jaar. De constructeur moest tevens een kwartaalverlies melden, te wijten aan een sterk waardeverlies op zijn belang in Rivian, fabrikant van elektrische wagens. Ford zegt echter zich over de toekomst optimistisch op te stellen.

Ford Motor boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 34,5 miljard dollar, tegenover 36,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Vorig jaar echter had het eerste kwartaal nog een winst van 3,3 miljard dollar opgeleverd. Nu moest echter een verlies van 3,1 miljard dollar worden gemeld.

Rivian

Dat negatieve resultaat was echter te wijten aan een afschrijving van 5,4 miljard dollar die Ford op zijn belang van 12 procent in Rivian diende te boeken. Rivian verloor tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 52 procent van zijn beurswaarde. Het belang van Ford in Rivian viel daardoor van 10,6 miljard dollar tot 5,1 miljard dollar terug.

John Lawler, financieel directeur van Ford, noemde de prestaties van de autobouwer gemengd. Hij erkende dat de aanhoudende chiptekorten het bedrijf hard hebben getroffen. Vooral de grote en meest winstgevende voertuigen – F-Series, Expedition en Navigator – van Ford hebben daarbij veel geleden. 

“Het vermogen van dit bedrijf is echter veel sterker dan de resultaten die dit kwartaal onder invloed van een aantal knelpunten dienden te worden gemeld”, merkte Lawler op in een commentaar op de cijfers.

De financieel directeur wees daarbij onder meer op een vloot van ongeveer 53.000 wagens die het voorbije kwartaal is gebouwd, maar niet kon worden verscheept omdat er gewacht diende te worden op de inbouw van een aantal onderdelen die met een tekort aan halfgeleiders werden geconfronteerd.

De autosector wordt getroffen door verstoringen van de toeleveringsketens, een inflatie van de grondstoffenprijzen en de stijgende rentetarieven in de Verenigde Staten. Lawler stelde echter dat hogere verkoopprijzen op de markt deze druk grotendeels hadden gecompenseerd.

De financieel directeur sloot extra prijsstijgingen niet uit indien het bedrijf te maken zou krijgen met een verdere kosteninflatie. Lawler maakte anderzijds ook gewag van belangrijke inspanningen om de kosten te verlagen, anticiperend op een mogelijk verdere inflatie.

F-150 Lightning

Lawler, verwijzend naar de sterke vraag en interessante marktprijzen, merkte op zich over de toekomst optimistisch op te stellen. Hij maakte daarbij ook gewag van een golf van enthousiasme voor een aantal nieuwe modellen.

Dat geldt vooral voor de F-150 Lightning, een elektrische pickup die recent in productie is gegaan en op een toenemende vraag kan rekenen. Lawler gaf daarnaast aan dat Ford dit jaar ook meer wagens zal kunnen produceren dan vorig jaar. Daarbij zou er mogelijk sprake zijn van een groei tussen 10 procent en 15 procent.

Ford verscheepte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 966.000 wagens naar de dealers. Dat was 9 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

De Noord-Amerikaanse verkoop leverde de constructeur 1,6 miljard dollar winst op, tegenover een positief resultaat van 2,9 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. In Europa was er sprake van een terugval van 341 miljoen dollar naar 207 miljoen dollar. In China liepen de verliezen van 15 miljoen dollar tot 53 miljoen dollar verder op.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20