Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 31 MEI

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Verkoop drones gaat als een raket, maar slechts één bedrijf verdient geld

Logo Business AM

26/05/2017 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

De verkoop van drones kent een sterke groei, maar de meeste aanbieders ervaren veel moeilijkheden om een rendabele activiteit uit te bouwen.Dat zegt Dan Gallagher, technologie-redacteur bij de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal.Een aantal Amerikaanse droneverkopers werden volgens de krant al met problemen geconfronteerd. Voorlopig de enige winnaar is het Chinese bedrijf Da-Jiang Innovations (DJI), waarvan de waarde inmiddels wordt geraamd op een bedrag van 10 miljard dollar.De Chinese onderneming staat in de lijst van de grootste durfkapitaal-investeringen daarmee op een dertiende plaats.“Uit cijfers van consulent Gartner blijkt dat de wereldwijde verkoop van drones voor de consumentenmarkt het voorbije jaar met 55 procent is toegenomen tot 1,7 miljard dollar,” benadrukt Dan Gallagher. “Het grootste gedeelte van de markt wordt echter door Da-Jiang gecontroleerd.”

Prijskortingen

De concurrentiepositie van het Chinese bedrijf lijkt volgens Gallagher nog te zullen groeien door de lancering van de Spark, de kleinste drone die de onderneming ooit heeft gebouwd en die 499 dollar zou kosten. De Spark kan opstijgen en landen op de hand van de piloot en wordt met gebaren of een smartphone gestuurd.“Het succes van Da-Jiang is goed nieuws voor de partijen die tot nu toe meer dan 500 miljoen dollar in het bedrijf hebben geïnvesteerd,” betoogt Gallagher. “Dat gaat echter ten koste van andere beloftevolle ondernemingen.”Onder meer Yuneec, dat 60 miljoen dollar steun kreeg van Intel, moest enkele maanden geleden een ontslagronde aankondigen. Yuneec is de vierde grootste verkoper van drones in de Verenigde Staten, maar heeft nog nooit winst gemaakt. Het bedrijf klaagt dat Da-Jiang de markt met prijskortingen overspoelt.Ook andere Amerikaanse droneverkopers, zoals 3D Robotics en GoPro, dienden al uiteenlopende problemen te melden.Volgens Gartner zal de markt voor consumentendrones volgend jaar een waarde van 3 miljard dollar hebben en tegen eind dit decennium verder oplopen tot 4,6 miljard dollar. (mah)


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO