Verkoop condominiums in Tokio haalt nieuwe recordprijzen

In de Japanse hoofdstad Tokio en de omliggende gebieden diende voor de aankoop van een nieuw condominium het voorbije fiscale jaar, dat vorige maand werd afgesloten, een gemiddelde prijs van 63,6 miljoen yen (ruim 458.988 euro) worden betaald. Daarmee liet het vastgoed in de Japanse hoofdstad een nieuwe recordwaarde optekenen. Dat blijkt uit een rapport van het Real Estate Economic Institute (REthink Tokyo).

“Het vorige record werd dertig jaar geleden met een bedrag van 62,14 miljoen yen opgetekend”, wordt in in het rapport naar voor geschoven.

Hogere kosten

Tegenover het jaar voordien steeg de gemiddelde prijs van een condominium in Tokio en de drie prefecturen Chiba, Kanagawa en Saitama het voorbije fiscale jaar met 6,1 procent.

De gemiddelde prijs per wooneenheid in de drieëntwintig centrale districten van Tokio steeg, ondanks de periode van zwakke economische groei die Japan de voorbije jaren heeft doorgemaakt, met 11,7 procent tot 84,49 miljoen yen. Ook hier kon een nieuw record worden gemeld. Voor de eerste keer in dertig jaar werd een gemiddelde prijs van meer dan 80 miljoen yen opgetekend.

“De markt wordt gestimuleerd door een solide vraag naar luxe eigendommen, onder meer in hoogbouwflats, in het centrum van Tokio”, wordt in het rapport opgemerkt. “Het fenomeen wordt gedragen door de stijgende kosten voor arbeid en materialen.”

“Verwacht mag worden dat deze trend nog enige tijd verder zal blijven aanhouden. De recente depreciatie van de yen tegenover een aantal belangrijke valuta zal immers tot een hogere kost voor de invoer van bouwmaterialen leiden. Door een tekort aan bouwvakkers zullen ook de arbeidskosten wellicht verder blijven stijgen.”

“Luxeappartementen blijken bijzonder populair bij tweeverdieners die over een gezamenlijk gezinsinkomen van meer dan 10 miljoen yen per jaar kunnen beschikken”, stippen de analisten nog aan. “Vele kopers profiteren daarbij van de lage rentes op woonleningen die aan het versoepelende monetaire beleid van de Bank of Japan zijn te danken.”

Comfort

In de regio Tokio stonden vorig jaar 32.872 flats te koop. Dat was 13,2 procent meer dan het jaar voordien. Voor het eerst in drie jaar werd daarbij de grens van 30.000 eenheden overschreden. De analisten wijzen erop dat kandidaat-kopers bewust op zoek gaan naar een woonomgeving met een groter comfort.

“Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft de bevolking, onder meer door telewerk, immers een groter deel van zijn tijd in die thuisomgeving doorgebracht”, voeren de analisten zijn.

De prijs op locaties buiten de drieëntwintig centrale districten daalde echter met 5,1 procent tot 51,37 miljoen yen. In Kanagawa was er sprake van een terugval met 5,5 procent tot 52,09 miljoen yen. In Chiba moest een daling met 0,5 procent tot 43,83 miljoen yen worden gemeld. In Saitima was er nog wel een stijging met 7,8 procent tot 49,29 miljoen yen.

Tijdens de maand maart liep de gemiddelde prijs voor een condominium in de regio Tokio tegenover dezelfde periode het jaar voordien met 3,0 procent op tot 65,18 miljoen yen. Daarmee kon voor de derde opeenvolgende maand een stijging worden gemeld.

(lb)

Meer