Verkiezing werd niet gestolen, maar GOP blijft tot nader order de “Party of Trump”

“De verkiezing werd niet gestolen, Trump verloor ze”. Dat staat te lezen in het 600 pagina’s dikke boek “One Damn Thing After Another” van voormalig Amerikaans procureur-generaal Bill Barr, dat op 8 maart uitkomt. Verschillende Amerikaanse media kregen een exemplaar toegestuurd.

Barr beschermde Trump tijdens het Mueller-onderzoek, maar brak met hem over de mythe van de gestolen verkiezingen. Barr schrijft dat hij ervan overtuigd is dat Trump de verkiezingen in 2020 had kunnen winnen. “Als hij een minimum aan zelfbeheersing aan de dag had gelegd en zijn kleinzieligheid zelfs maar een beetje had gematigd.”

Het lijkt er wel sterk op dat Barr zijn maagdelijkheid op een goedkope manier probeert terug te winnen. Nadat hij er zo vaak van beschuldigd werd het federale rechtssysteem te hebben gepolitiseerd.

Barr had het met Trump niet onder de markt. Zo zei deze laatste dat Barr de geschiedenis in zou gaan als ‘een zeer, zeer triest figuur’. Omdat hij weigerde de arrestatie van Barack Obama en Joe Biden te bevelen.

Trump vergeten, maar niet zijn doctrine

In het boek dringt Barr er bij conservatieven op aan om Trump te vergeten, maar niet zijn doctrine. De Republikeinen moeten volgens hem kijken naar “een indrukwekkende reeks jongere kandidaten” die de agenda van Trump delen, maar niet zijn “grillige persoonlijke gedrag”. Hij noemt evenwel geen van deze kandidaten bij naam.

Barr is een klassiek Reaganconservatief, die minister van justitie was in de regering van George H.W. Bush. Hij belichaamt de rechtervleugel van de VS, die verleid werd door de electorale macht van Trump en zijn nieuwe blanke kiezers uit de productieve arbeidersklasse. Die vleugel blijft dromen van de macht, maar dan zonder Trumps uitspattingen. 

Ron DeSantis

Gouverneur DeSantis – isopix.be

Daarvoor is wel een meer gedisciplineerd figuur nodig. Een die de banden met rijke Amerikanen kan behouden zonder het reservoir van laaggeschoolde blanke kiezers te verliezen. Een naam die in dat verband voortdurend circuleert is die van Ron De Santis, de in Republikeinse kringen zeer populaire gouverneur van Florida. Die studeerde cum laude af aan Yale en aan de Harvard Law School. Hij staat er om bekend radicale anti-vax standpunten in te nemen.  

DeSantis zou ook bereid zijn het “Don’t Say Gay”-wetsvoorstel, dat zopas door het Huis van Afgevaardigden van Florida werd goedgekeurd, te ondertekenen. Het verbiedt elke discussie over seksuele geaardheid of geslachtsidentiteit” in de lagere scholen.

Mocht de Republikeinse partij erin slagen zich van Trump te ontdoen; de kans blijft klein dat het Amerikaanse conservatisme zich onder een figuur als DeSantis zou heroriënteren.

Als het al zover komt, want vorige week vond in Florida de jaarlijkse CPAC plaats, de hoogmis van het Amerikaanse conservatisme. Een peiling die daar werd verricht gaf aan dat 85 procent van de aanwezigen Trump zou steunen in 2024. Dat is 17 procent meer dan vorig jaar. DeSantis eindigde  tweede met 28 procent, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Pompeo raakte niet verder dan 2 procent. Kortom, de GOP blijft tot nader order de Party of Trump.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20