“Je moet verkeersbelastingen op een bepaald moment ook kunnen afstoppen”

Autorijden kost geld. Op verschillende politieke niveau’s betalen we belastingen. Voor Maurits Vande Reyde, Vlaams parlementslid voor Open Vld, is de maat vol. Hij pleit voor een grondige verandering, zo zei hij tegen Business AM.


Luister hier naar het volledige gesprek met Maurits Vande Reyde:


De essentie: Vande Reyde pleit voor een ander systeem van verkeersbelasting. De inkomsten daarvan gaan nu niet rechtstreeks naar mobiliteit. Ook de indexering moet veranderen, meent hij.

  • “De autobestuurder moet heel wat belastingen betalen. Op Vlaams niveau zijn dat de jaarlijkse verkeersbelastingen. Ook als je je auto inschrijft, moet je een belasting op inverkeerstelling betalen. Dat zijn serieuze bedragen die elk jaar verder stijgen, stelt Vande Reyde. “Vanaf 1 juli worden die nog eens verhoogd met 5 procent. Daarnaast heb je ook op andere niveaus heel wat taksen. En de mobiliteit wordt er echt niet beter van. We moeten nadenken over nieuwe systemen om dat te veranderen.”
  • Vande Reyde doet een voorstel: “Een systeem van slimme verkeersheffingen waarbij je een bepaald bedrag betaalt naargelang de manier waarop je je verplaatst. Het grote voordeel daarvan is dat dat rechtstreeks gelinkt is aan de mobiliteit. Want vandaag de dag betaal je en gaat het naar de algemene middelen. Het stijgt elk jaar ook en wordt nooit verlaagd. Dat is toch wel stilaan problematisch.”
  • “Je moet het vooral linken aan een eerlijk systeem van indexeringen. Als je de tariefschalen van de erfenissen niet aanpast en de verkeersbelastingen wel, dan ben je eigenlijk mensen aan het bedotten. Je moet op een bepaald moment ook kunnen afstoppen. Je kunt niet eeuwig blijven doorduwen zodat die belastingen maar blijven stijgen. Dat is onrechtvaardig ten opzichte van de werkende Vlaming.”
Meer