Verenigde Staten sluiten twee laatste consulaten in Rusland

De uitgaande regering van Donald Trump gaat op de valreep de twee laatste Amerikaanse consulaten in Rusland sluiten. De zet is illustratief voor de verslechterde verhoudingen tussen beide grootmachten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte gisteren bekend dat de VS zijn consulaat in Vladivostok, een stad in het uiterste oosten van het land, en de missie in Jekaterinenburg gaat sluiten. In 2018 beval de Russische overheid de sluiting van het Amerikaans consulaat in Sint-Petersburg, na de vermoedelijke vergiftiging van de overgelopen spion Sergei Skripal door Rusland. Dat betekent dat de enige diplomatieke missie van de VS die in Rusland overblijft, de ambassade in Moskou zal zijn.

Cyberaanval

De officiële uitleg is dat het diplomatisch werk in Rusland op die manier ‘geoptimaliseerd wordt’. In 2017 heeft Rusland namelijk een plafond ingevoerd op het aantal Amerikaanse overheidsambtenaars die in de Russische Federatie mogen werken. 10 diplomaten uit de sluitende consulaten worden in Moskou ingezet, 33 anderen verliezen hun job.

Naar alle waarschijnlijkheid is de beslissing een reactie op de grootscheepse cyberaanval op Amerikaanse overheidsdiensten en bedrijven die onlangs aan het licht kwam. De Amerikaanse autoriteiten vermoeden dat een Russisch hackersteam achter die grootschalige veiligheidsinbreuk zit.

Hinder voor Biden

Toeval of niet, uittredend president Donald Trump maakt het op die manier ook moeilijker voor zijn Democratische opvolger Joe Biden om de betrekkingen tussen beide grootmachten te verbeteren. Momenteel zijn de verhoudingen tussen de geopolitieke rivalen zeer gespannen. Het is onduidelijk of de sluitingen zullen plaatsvinden voor de inauguratie van Biden op 20 januari, en of de verkozen president het nog kan tegenhouden of terugdraaien.

De sluitingen beloven enorm hinderlijk te zijn voor Amerikaanse reizigers die zich ten oosten van Moskou begeven. De VS zullen namelijk geen diplomatische vertegenwoordiging meer hebben in het overgrote deel van het uitgestrekte land. Russische burgers in die regio die visa nodig hebben om naar de VS te reizen zijn ook op Moskou aangewezen. Om u een idee te geven: de afstand tussen Vladivostok en de Russische hoofdstad bedraagt meer dan 8.000 kilometer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20