Verenigde Staten overwegen om 1 miljard dollar te lenen aan Oekraïne

De Verenigde Staten overwegen om een staatslening van 1 miljard dollar te geven aan Oekraïne, om het land zo te helpen het hoofd te bieden aan de Russische dreiging. Antony Blinken, de minister van Buitenlandse Zaken, zei vrijdag dat Rusland op eender welk moment Oekraïne kan binnenvallen.

Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, overweegt om een staatsleninig van 1 miljard dollar te geven aan Oekraïne. Dat heeft een anonieme bron aan het persagentschap Reuters laten weten.

Een Russische inval

“Ja, dat is iets wat wij overwegen als onderdeel van de aanvullende macro-economische steun die we aan Oekraïne willen geven om de economie aldaar te ondersteunen, terwijl het land het hoofd moet bieden aan de Russische dreiging”, klonk het.

De Verenigde Staten vrezen immers dat Rusland op elk moment Oekraïne zal binnenvallen. Ook de Britse premier Boris Johnson zei maandag dat een aanval in de maak is. Volgens hem is een inval binnen de 48 uur mogelijk. “Europa staat aan de rand van de afgrond”, aldus de premier.

Duitse steun

Ook Duitsland heeft al financiële steun beloofd aan Oekraïne. De bondskanselier Olaf Scholz heeft tijdens zijn bezoek aan Kiev 150 miljoen euro aan financiële steun aangeboden. Die komt bovenop de 150 miljoen euro die Duitsland eerder al heeft beloofd aan Oekraïne. “De militaire activiteiten van Rusland aan de Oekraïense grens zijn onbegrijpelijk. Er is geen redelijk motief voor een dergelijke militaire inzet. En we roepen Rusland op om in te gaan op de gedane voorstellen tot dialoog”, klonk het tijdens zijn bezoek.

Scholz reist nu verder naar Rusland om met de Russische president Vladimir Poetin te spreken. Volgens Sergey Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse zaken, is een diplomatieke oplossing voor het conflict nog steeds mogelijk. Deze week lopen overigens enkele militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne af. Vraag blijft of de Russische militairen wel degelijk huiswaarts zullen keren.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20