Verenigde Staten maken weg vrij voor verkoop genetisch gemodificeerd rundvlees

In de Verenigde Staten komt de verkoop van genetisch gemodificeerd rundvlees een stap dichterbij. Een rapport van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) komt immers tot de slotsom dat genetisch gemodificeerde dieren geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren.

Runderen zijn daarmee het derde genetisch gemodificeerde dier dat in de Verenigde Staten voor menselijke consumptie wordt goedgekeurd. Eerder werd ook al toestemming gegeven voor genetisch gemodificeerde zalm en varkens. De varkens worden echter enkel voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt. Veel andere voedingsmiddelen – onder meer gewassen zoals sojabonen en maïs – zijn al met genetisch gemodificeerde ingrediënten geproduceerd.

Hittestress

Het genetisch gemodificeerde vee, geteeld door het bedrijf Recombinetics, is met de technologie Crispr behandeld. De ingreep zorgt ervoor dat de dieren een gladde vacht krijgen, waardoor ze beter bestand zijn tegen warme weersomstandigheden.

Runderen die niet onder hittestress gebukt gaan, winnen gemakkelijker aan gewicht, waardoor ze ook de basis voor een efficiëntere vleesproductie vormen. Het bedrijf gaf niet aan wanneer het gemodificeerde rundvlees voor consumptie beschikbaar zou zijn, maar volgens de toezichthouder zou het product binnen een periode van twee jaar op de markt kunnen komen.

In tegenstelling tot de gemodificeerde zalm en varkens hoefden de runderen van Recombinetics geen jarenlang goedkeuringsproces te doorlopen.

De toezichthouder merkte daarbij op dat voor de runderen een vrijstelling mogelijk was omdat de genetische samenstelling van de dieren vergelijkbaar is met de eigenschappen van andere bestaande runderen. Bovendien kan de eigenschap in een aantal rassen ook al op een natuurlijke manier worden aangetroffen.

Duurzaam

Steven Solomon, directeur van het Center for Veterinary Medicine van de FDA, zei dat de evaluatie van de runderen van Recombinetics enkele maanden in beslag heeft genomen. Hij voegde eraan toe ook geen reden te zien waarom het vlees op een specifieke manier geëtiketteerd zou moeten worden.

De gemodificeerde karakteristieken kunnen worden doorgegeven, zodat sperma en embryo’s kunnen worden gebruikt om nakomelingen met dezelfde korte vacht te produceren. “De eigenschap zal de rundvleesproductie duurzamer maken en het dierenwelzijn in warmere klimaatomstandigheden verbeteren”, benadrukte Recombinetics.

Het Amerikaanse Center for Food Safety stelde wel dat het agentschap de dieren gedurende meerdere generaties moet volgen om ervoor te zorgen dat er geen onbedoelde problemen kunnen opduiken.

Alison Van Eenennaam, diergeneticus aan de University of California, stelde dat het ongeveer twee jaar zal duren voor het eerste gemodificeerde rundvlees op de markt zou kunnen komen. “Als het sperma eenmaal is gebruikt om embryo’s te maken, duurt de dracht ongeveer negen maanden”, verduidelijkte ze. “De kalveren kunnen vervolgens ongeveer tien maanden na hun geboorte worden geslacht.”

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20