Verenigde Staten hebben 3 miljard dollar veil voor extra olievoorraad

In de Verenigde Staten heeft het ministerie van Energie aangekondigd tegen eind juni dertig miljoen vaten ruwe olie te willen aankopen voor de Amerikaanse Strategic Petroleum Reserve. Het initiatief is bedoeld om de binnenlandse olieproducenten te ondersteunen.

De Amerikaanse regering maakte voor de aankoop een budget van 3 miljard dollar vrij. Volgens Amerikaans energieminister Dan Brouillette zou een tweede aankoop voor de reserves binnen zestig tot negentig dagen kunnen volgen.

Tewerkstelling

De Amerikaanse oliereserves, opgeslagen in ondergrondse tanks in de staten Texas en Louisiana, hebben een capaciteit van 713 miljoen vaten. Half maart was er een voorraad van 635 miljoen vaten aanwezig. De Amerikaanse regering wil echter de maximale opslagcapaciteit van die reserves benutten.

Het Amerikaanse ministerie van energie zou vooral willen aankopen bij kleine en middelgrote olieproducten met minder dan vijfduizend werknemers. De maatregel moet de Amerikaanse olieproducenten helpen om de dreigende verliezen op te vangen.

De sector moet immers afrekenen met de verstoring van de internationale petroleummarkt en de coronapandemie. Daarbij wordt erop gewezen dat kleine en middelgrote Amerikaanse olieproducenten aan duizenden mensen werk bieden.

Steven Mnuchin, Amerikaans minister van Financiën, benadrukte president Donald Trump te zullen adviseren om van de lage olieprijzen te profiteren.

Mnuchin suggereerde daarbij dat aan het Amerikaanse Congres een bedrag tussen 10 miljard dollar en 20 miljard dollar te zullen vragen om de strategische petroleumreserves op langere termijn op peil te houden. Volgens Mnuchin zou er nu immers een reserve voor de volgende tien jaar moeten worden aangelegd.

Leefmilieu

Niet iedereen reageert echter positief op de plannen van de Amerikaanse overheid. ‘Ook in het verleden hebben presidenten al geprobeerd de aankoop van reserves te gebruiken om de markt te beïnvloeden,’ zegt David Dismukes, hoofd van het Center for Energy Studies aan de Louisiana State University.

‘Daarvoor zijn de operaties in omvang echter veel te beperkt. Een reserve van 77 miljoen vaten is immers amper voldoende om het verbruik van de Verenigde Staten gedurende een week te dekken.’

Ook vanuit milieukringen is er weinig begrip voor de beslissing. ‘De wereld moet met pandemieën en klimaatverandering afrekenen, maar Trump en Mnuchin tonen zich alleen maar bekommerd om het welzijn van de sector van de fossiele brandstoffen,’ aldus Brett Hartl, directeur overheidsbeleid bij het Center for Biological Diversity.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20