Verenigde Staten gaan volgende maand auditgegevens van Alibaba en andere Chinese bedrijven controleren

De Verenigde Staten en China hebben onlangs een akkoord gesloten over de uitwisseling van gegevens van Chinese bedrijven die op de New York Stock Exchange noteren. Enkele ondernemingen, waaronder de e-commercereus Alibaba, krijgen in de loop van de volgende maanden al Amerikaanse inspecteurs over de vloer.

Er was de afgelopen twee jaar heel wat te doen rond de Amerikaanse delisting-lijst. De ongeveer 200 Chinese bedrijven die op die lijst staan, dreigen hun Amerikaanse beursnotering te verliezen omdat ze niet tegemoetkomen aan de auditvereisten van de Verenigde Staten. Nu is er eindelijk licht aan het einde van de tunnel. De Chinese en de Amerikaanse beurstoezichthouders hebben afgelopen vrijdag een akkoord gesloten over de uitwisseling van gegevens van de Chinese beursbedrijven.

Auditcontroles starten volgende maand

Volgens het persagentschap Reuters gaat de Amerikaanse beurswaakhond Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) volgende maand al starten met het controleren van de auditgegevens. Alibaba en PwC, het accountantskantoor van China’s grootste e-commerce bedrijf, mogen dan een bezoekje van de Amerikaanse inspecteurs verwachten.

De PCAOB, die toezicht houdt op de audits van buitenlandse bedrijven die op de New York Stock Exchange noteren, zou ondernemingen selecteren op basis van risicofactoren, zoals omvang en sector. De beurswaakhond liet ook al weten dat geen enkele onderneming een speciale behandeling zal krijgen.

Een welgekomen overeenkomst

Amerikaanse regelgevers eisen al meer dan tien jaar inzage in de auditdocumenten van in de VS genoteerde Chinese bedrijven, maar Peking heeft die boot altijd afgehouden. China wil niet dat de Amerikaanse overheid inzage krijgt in gevoelige informatie.

Hoe dan ook is de overeenkomst tussen de VS en China welgekomen. Door de onzekerheid die gepaard gaat met de delisting-lijst hebben sommige Chinese bedrijven al aangekondigd dat ze de Amerikaanse beurs verlaten. Zo hebben eerder deze maand PetroChina, China Life Insurance, Sinopec en Aluminium Corp laten weten dat ze de New York Stock Exchange verlaten.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20