Verenigd Koninkrijk voor cybercriminelen grootste Europees mikpunt

Nergens in Europa hoeft de gebruiker van digitale diensten meer voor cybercriminaliteit te vrezen dan in het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit een rapport van consulent Detica, waarbij werd vastgesteld dat het Verenigd Koninkrijk door cybercriminaliteit jaarlijks 27 miljard pond verliezen lijdt. De Britse ondernemingen blijken van deze online misdrijven het grootste slachtoffers te zijn.

Detica berekende dat in het Verenigde Koninkrijk per honderdduizend inwoners 13,64 mensen door cybercriminaliteit met financiële verliezen worden geconfronteerd. Dat is het hoogste percentage van heel Europa.

Paswoorden

De cijfers tonen verder dat in het land 20,5 mensen per honderdduizend inwoners het slachtoffer worden van online identiteitsdiefstal. Ook hier laat het Verenigd Koninkrijk de hoogste score van heel Europa optekenen. Daarnaast werden per honderdduizend inwoners tevens 47,7 mensen het slachtoffer van kaartfraude.

“Met dergelijke resultaten is het niet verwonderlijk dat de inwoners van het Verenigd Koninkrijk de voorbije twaalf maanden vaker de paswoorden van hun email-accounts veranderen dan de online bevolking van de rest van Europa”, zeggen de onderzoekers.

In het land gaven 354,68 mensen per honderdduizend inwoners aan tijdens die periode zijn paswoord te hebben gewijzigd. In geen enkel ander Europees land kon een hogere score worden opgetekend.

Na het Verenigd Koninkrijk blijkt Frankrijk in Europa het grootste slachtoffer van cybercriminaliteit. Vooral de accounts van de Franse gebruikers van sociale media blijken een gemakkelijk doelwit.

“Vele Fransen vertonen de neiging om voor hun accounts bijzonder eenvoudige en gemakkelijk te raden wachtwoorden te gebruiken”, voeren de onderzoekers aan. “Bovendien wordt hetzelfde wachtwoord vaak voor verschillende accounts gebruikt.”

“Daarom kunnen hackers bij hun slachtoffers gemakkelijk meerdere accounts contamineren. Dit is ook de reden waarom in Frankrijk een groot deel van de populatie ervan overtuigd is dat risico van cybercriminaliteit toeneemt.”

Balkan

“Om daarentegen de veiligste Europese landen voor cybercriminaliteit te vinden, moet men naar de Balkan reizen”, stippen de onderzoekers nog aan. “In Montenegro wordt slechts 0,5 persoon per honderdduizend inwoners het slachtoffer van cybercriminaliteit. Geen enkel ander Europees land scoort beter.”

“Het land noteert met 0,19 slachtoffers per honderdduizend inwoners bovendien ook de laagste phishing-cijfers van heel Europa.”

“Wanneer naar het risico op fraude met kredietkaarten en betaalpassen wordt gekeken, komt Albanië als veiligste land van Europa uit de bus. Dat geldt ook voor de ervaren financiële verliezen als gevolg van cybercriminaliteit. In beide gevallen kon Detica geen enkele melding worden geregistreerd.”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20