Verenigd Koninkrijk schrapt gouden visa; regering wordt van hypocrisie beticht

In het Verenigd Koninkrijk heeft de regering besloten het systeem voor gouden visa, dat door enkele duizenden rijke Russen werd gebruikt om zich legaal in het land te kunnen vestigen, stop te zetten. Dat heeft Priti Patel, Brits minister van Binnenlandse Zaken, gezegd. Patel benadrukte dat de beslissing het begin was van een hernieuwd optreden van de Britse overheid tegen fraude en illegale financiering.

De regeling werd dertien jaar geleden ingevoerd, maar viel begin dit decennium door de uitbraak van de coronapandemie stil.

Verblijfsvergunning

Het visum gaf buitenlandse individuen het recht om in het Verenigd Koninkrijk in ruil voor een Britse investering ter waarde van 2 miljoen pond een permanente verblijfsvergunning aan te vragen. Hierdoor kon ook de familie van de aanvrager zich na vijf jaar in het land vestigen.

Wanneer de investering tot 5 miljoen pond werd opgevoerd, werd de wachttijd tot drie jaar teruggebracht. Met een investering van 10 miljoen pond werd die periode nog verder ingekrompen tot amper twee jaar.

In totaal zou het Verenigd Koninkrijk aan buitenlanders bijna dertienduizend gouden visa hebben toegekend. Volgens de organisatie Spotlight, die zich richt op de strijd tegen corruptie, was er bij minstens 6.312 vergunningen sprake van een nationaal veiligheidsrisico. Aan Russische onderdanen werden in totaal 2.581 gouden visa toegewezen.

De Britse overheid zegt nu het systeem af te schaffen uit bezorgdheid dat een aantal aanvragers hun rijkdom illegaal zou hebben verworven. Tevens wordt gewag gemaakt van een toenemende druk op de diplomatieke betrekkingen met Rusland wegens de dreigende invasie in Oekraïne.

Priti Patel kondigde daarbij aan het systeem met onmiddellijke ingang te schrappen in de strijd tegen corrupte elites die de Britse nationale veiligheid bedreigen en illegaal geld in de Britse maatschappij injecteren. Patel zei geen enkele tolerantie te hebben voor een misbruik van het Britse immigratiesysteem.

Innovatie

In plaats van de gouden visa komt een systeem waarin de nadruk op innovatie wordt gelegd. Daarbij moet de aanvrager van een verblijfsvergunning een duidelijke investeringsstrategie aangeven die banen creëert en andere economische voordelen oplevert. Een loutere financiële portfolio is daarbij niet langer voldoende.

Vanuit de oppositie wordt de regerende Conservatieve Partij echter van hypocrisie beticht. Daarbij wordt opgemerkt dat de partij de voorbije jaren van een aantal Russische zakenlui aanzienlijke donaties heeft ontvangen.

De Conservatieve Partij zou daarbij nagelaten hebben de invloed van het Russische geld in de Britse maatschappij aan te pakken. Er wordt op gewezen dat vier jaar geleden al een rapport werd voorgesteld waarin werd aangevoerd dat de ministers de nationale veiligheid in gevaar brachten door oogluikend toe te laten dat illegaal Russisch geld de City of London binnenstroomde.

(ns)

Meer