Verenigd Koninkrijk legt het gebruik van kredietkaarten door gokkers aan banden

Om gokverslavingen tegen te gaan, mogen gokkers in het Verenigd Koninkrijk voortaan geen kredietkaarten meer gebruiken om weddenschappen te plaatsen.

In het Verenigd Koninkrijk is gokken een echte industrie. Er zijn meer dan 100.000 mensen werkzaam in de sector, die in 2018 meer dan 14,4 miljard pond (16,8 miljard euro) aan winsten uitkeerde. Het land telt ook meer dan 24 miljoen volwassen gokkers, waaronder 10,5 miljoen mensen die dat puur online doen.

Probleemgokkers

Uit cijfers van UK Finance, de Britse organisatie die banken en financiële spelers vertegenwoordigt, blijkt dat zo’n 800.000 Britten kredietkaarten gebruiken om te gokken. Een kwart daarvan zou een probleemgokker zijn – een verslaafde die blijft gokken om zijn of haar verliezen te recupereren –
en daarom neemt de Britse Kansspelcommissie nu maatregelen.

‘Gokken met kredietkaarten kan leiden tot aanzienlijke financiële schade. Het verbod dat we vandaag aangekondigd hebben, moet vermijden dat consumenten gokken met geld dat ze niet hebben’, zegt Neil McArthur, de topman van de Kansspelcommissie aan de Britse openbare omroep BBC.

Niet voor lottoformulieren

De nieuwe maatregel komt er een jaar nadat de overheid de maximale inzet bij populaire gokmachines drastisch verlaagde. Verder maakte de regering al werk van strengere leeftijds- en identiteitscontroles voor online gokkers en werd het ondersteuningsprogramma voor verstokte gokkers uitgebreid.

Het verbod op kredietkaarten treedt op 14 april in voege en geldt voor alle online en offline gokproducten, behalve lottoformulieren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20