Brexit: “Verenigd Koninkrijk is niet klaar voor no-deal; EU evenmin”

Britse bedrijven zijn niet klaar voor een no-deal brexit. Tot die conclusie komt de  Confederation of British Industry (CBI), een sectorvereniging die alle grote spelers in de industrie groepeert. De voorbereidingen voor een no-deal brexit zijn vooral gehinderd door onduidelijk advies. Maar ook de tijdsdruk en de complexiteit van het gegeven spelen een nefaste rol, aldus de CBI.

Maar ook de Britse overheid en de Europese Unie zijn volgens de CBI niet klaar. De sectorvereniging besluit dit na duizenden interviews met Britse bedrijven. “Er zijn geen deelgebieden die relevant zijn voor de economie en waar zowel het VK, de EU als de zakenwereld voldoende voorbereid zijn voor een no-deal.”

In het rapport van de CBI staat te lezen dat grotere bedrijven, vooral in de financiëledienstensector, betere noodplannen klaar hebben dan kleinere bedrijven, maar dat niemand zich deftig heeft kunnen voorbereiden vanwege het gebrekkige politieke leiderschap.

CBI: “Gevolgen van no-deal brexit zullen 10 jaar of langer gevoeld worden”

De conclusie leest grimmig:

“Na 27 deelgebieden te hebben bestudeerd die belangrijkst zijn voor beide partijen, concludeert het CBI dat de vele gevolgen van een no-deal brexit  jarenlang gevoeld zullen worden. Die gevolgen zullen de volgende tien jaar en langer als een zelf-opgelegde hindernis op de Britse economie wegen.”

zullen wegen.”

Johnson zet 100 miljoen pond opzij voor grootscheepse no-deal informatiecampagne

In de Britse krant Sunday Times liet kersvers brexitminister Michael Gove weten dat de regering er nu van uitgaat dat het VK de EU zal verlaten zonder akkoord. De nieuwe premier spreekt dat tegen, maar Johnson heeft ondertussen 100 miljoen Britse pond opzijgezet voor een grootscheepse informatiecampagne om het volk voor te bereiden op een no-deal brexit, schrijft de Daily Telegraph. Ondertussen werden ook al 3 comités opgericht. Die moeten het land voorbereiden op een exit uit de EU zonder akkoord of toekomstige relaties met het blok.

Opmerkelijk genoeg zou zou het VK vandaag ook beter voorbereid zijn op een no-deal brexit dan de EU. Dat zegt een Britse regeringswoordvoerder maandag op de BBC. Maar volgens Josh Hardie van de CBI wordt voornamelijk bekeken hoe de schade geminimaliseerd kan worden.

“Vergelijk het met het aanslepen van zandzakjes voor de aankomende storm. Nat worden zal je sowieso. Je keuken haalt het waarschijnlijk niet, maar met wat geluk blijft je slaapkamer van het ergste onheil bespaard. Dat is waar we vandaag ongeveer staan.”

Volgens Hardie is het wel duidelijk dat iedereen nu begrijpt dat de kans op een no-deal aanzienlijk is.