Verenigd Koninkrijk en Rusland vechten robbertje uit over tankmunitie met verarmd uranium

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!

Het Verenigd Koninkrijk zal tankmunitie, gemaakt met verarmd uranium, opsturen naar Oekraïne. Dit leverde Londen een stevige reprimande op van Russisch dictator Vladimir Poetin. Die laatste heeft echter weinig recht van spreken.

Waarom is dit belangrijk?

Rusland grijpt graag nieuwe wapenleveringen aan Oekraïne aan om te roeptoeteren over 'verdere escalatie'.

In het nieuws: De Britten sturen Challenger 2-tanks naar Oekraïne. Daar hoort uiteraard ook munitie bij, in dit geval gemaakt van verarmd uranium.

  • De levering van de tankmunitie werd bevestigd door Annabel Goldie, staatssecretaris bij het Britse ministerie van Defensie, in haar antwoord op een parlementaire vraag. “Naast het leveren van een compagnie aan Challenger 2-tanks aan Oekraïne, voorzien we ook munitie, waaronder pantserdoorborende granaten die verarmd uranium bevatten. Deze granaten zijn bijzonder effectief in het verslaan van moderne tanks en pantservoertuigen”, zo antwoordde Goldie.
  • Het nieuws bereikte ook snel Rusland. Dictator Vladimir Poetin waarschuwde al dat Rusland ‘verplicht is te reageren’ als het VK effectief deze tankmunitie opstuurt. “Rusland moet gepast reageren. Het collectieve Westen begint al wapens te gebruiken met een nucleaire component”, zo vertelde Poetin op een persconferentie, na afloop van het bezoek van de Chinese president Xi Jinping.
  • De Britten reageerden zelf op de uitspraken van Poetin. “Het Britse leger gebruikt al decennia verarmd uranium in pantserdoorborende granaten. Dit is een standaardcomponent en heeft niets te maken met nucleaire wapens. Rusland weet dit, maar probeert actief desinformatie te verspreiden. Onafhankelijke wetenschappers hebben vastgesteld dat de impact op gezondheid en omgeving van het gebruikt van wapens met verarmd uranium zeer laag is”, zo leest de verklaring van het Britse ministerie van Defensie.

Verarmd wat? De Britse munitie is zeker geen unicum: wereldwijd wordt verarmd uranium gebruikt om munitie te fabriceren.

  • Verarmd uranium behoort bij de meest dense metalen ter wereld. Het metaal kent ongeveer dezelfde dichtheid als wolfraam of goud, al is dat laatste metaal net wat te duur om te gebruiken in tanks of munitie. Door zijn densiteit wordt verarmd uranium gebruikt in bepantsering, onder meer in de M1 Abrams-tanks.
  • Ook in kogels en granaten heeft het gebruik van verarmd uranium zijn nut. Door de zwaarte, gecombineerd met de vuursnelheid, is een kogel van verarmd uranium in staat om heel wat schade te berokkenen. Daarnaast heeft dit meteen de eigenschap om, bij impact, zichzelf aan te scherpen. Combineer dit met de densiteit en vuursnelheid, en vijandig pantser maakt bijna geen kans.
  • Verarmd uranium wordt dan ook gebruikt in moderne tankmunitie. Dat bestaat in verschillende soorten:
    • Een soort zijn pijlprojectielen: “Die wegen een vijftal kilogram. Het is eigenlijk echt een pijl, met scherpe punt en vinnetjes achteraan. De pijl wordt met een snelheid van 1.800 meter per seconde gelanceerd en bevat dus heel veel energie, waardoor die in staat is om het pantser van de vijandelijke tank te gaan doorboren”, zo verduidelijkte kolonel Johan Gallant, professor Wapensystemen en Ballistiek aan de Koninklijke Militaire School.
    • Anderzijds zijn er holle ladingen: Die bestaan uit een granaat met springstof en een ingeklapte metalen kegel. Bij impact ontploft de springstof, waardoor de metalen kegel (in dit geval van verarmd uranium gemaakt) dichtklapt en een lange, scherpe pijl wordt.
Meer