Ventilus zou West-Vlaams bedrijf 45 miljoen euro aan schade kosten: “Geef ons de kans om te verhuizen”

De hoogspanningslijn Ventilus die door West-Vlaanderen moet komen, zorgt nog altijd voor beroering. Nadat er al protest kwam van landbouwers en inwoners van verschillende dorpen, laat het Izegemse bedrijf Skyline Communications van zich horen. Er zou niet geluisterd zijn naar de verschillende bedrijven die aan het traject liggen, legt financieel directeur Frederik Vandenberghe uit.


Beluister hier het volledige interview met Frederik Vandenberghe:


Wat voorafging: De Vlaamse regering wil een hoogspanningslijn, Ventilus, die door West-Vlaanderen loopt. Binnen de regering was er onenigheid over hoe dit moest worden aangepakt. Cd&v wilde Ventilus ondergronds aanleggen, na protesten van vooral landbouwers. Uiteindelijk bereikten de regeringspartijen een compromis en komen alleen bepaalde stukken ondergronds.

  • Vandenberghe: “We hebben beslist om onze award Leeuw van de Export terug te bezorgen aan de Vlaamse regering. Dit deden we als statement omdat we als bedrijf niet gehoord zijn geweest in dit hele dossier. Wij proberen dit al vier jaar aan te kaarten bij alle mogelijke bevoegde instanties. Vandaag loopt de bezwaarperiode van het Ventilusproject. Maar wij hebben nog heel veel vragen en er zijn heel veel zaken die wij niet weten. Het ontbreekt ook aan een compensatieregeling voor bedrijven in het algemeen.”

De kans om te verhuizen

  • “Voor ons zou het ideaal zijn als het traject opschuift, zodat we buiten de zone van 0,4 microtesla (zone waarin langdurige blootstelling vermeden moet worden, red.) zitten. Een tweede oplossing zou ondergronds gaan kunnen zijn. Men gaat ondergronds in Izegem, maar dat is honderd meter verder, op een plaats waar vooral weilanden zijn. Dat is een beslissing die wij nog steeds niet begrijpen. Als dat geen oplossing is, dan moet er gekeken worden naar een opkoopregeling voor bedrijven zodat we kunnen verhuizen.”
  • “Men heeft ook beslist om met Ventilus niet boven wijken, crèches en scholen te gaan. Dat krijgen wij niet uitgelegd. Voor ons is er dan maar één oplossing. Als het hoogspanningstraject hier effectief moet passeren, dan moeten we tenminste de kans krijgen om te kunnen verhuizen zodat wij niet verplicht zijn om de rest van ons leven hier onder de hoogspanning te moeten werken”, vindt Vandenberghe.

(nd/evb)

Meer