Venezuela betaalt zijn schulden niet meer terug; faillissement wenkt

Venezuela, het land met ’s werelds grootste bewezen oliereserves, is nu officieel in staat van wanbetaling gezet door het kredietratingagentschap S&P Global Ratings. De betaling van een schuld die in oktober had moeten worden voldaan is ook na een zogenaamde ‘periode van genade’ van 30 dagen nog steeds niet gebeurd.

Dat dreigt grote gevolgen te hebben voor het land, want indien nog andere obligatiehouders nu hun geld gaan terugeisen dreigt het faillissement. Venezuela heeft gewoon niet het geld om al deze mensen terug te betalen. De obligatiehouders kunnen dan beslag leggen op de activa die het land in het buitenland heeft. Dat zijn veelal vaten olie.

Olie is zowat het enige product dat in het land van dictator Nicolas Maduro nog voor dollars zorgt, die kunnen worden aangewend om voedsel en geneesmiddelen te importeren. Is die invoer de voorbije jaren al tot een absoluut minimum herleid – de meeste Venezolanen lijden gewoon honger – dan dreigt die nu volledig weg te vallen.

Volgens Fernando Freijedo, een analist bij de Economist Intelligence Unit dreigt dan ‘het pandemonium’. “De humanitaire crisis zit al erg diep, wat nu dreigt te gebeuren is niet te omschrijven…”

Het land heeft 60 miljard aan schulden uitstaan tegenover obligatiehouders. Daarnaast zijn er ook de schulden aan Rusland, China, Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen en vele andere. In totaal zou het om 196 miljard dollar gaan, terwijl het land nog op 9,6 miljard aan cashreserves zit, blijkt uit een studie van Harvard-advocaten Mark Walker en Richard Cooper.

Venezuela: socialisme van de 21ste eeuw

De economie van het land is door mismanagement en dalende olieprijzen volledig ingestort. Venezuela genereerde 1.000 miljard dollar inkomsten uit de olieverkoop, maar daarvan blijkt ongeveer een kwart door insiders te zijn gestolen. De economie is de voorbije jaren dan ook met 40% gekrompen, onder de druk van de enorme schulden die het land heeft opgestapeld en ’s werelds hoogste inflatiepercentage. 82% van de bevolking is verarmd en er is een chronisch gebrek aan vreemde valuta, geneesmiddelen en eten. Ondervoeding en honger vieren hoogtij. 5 keer meer moeders stierven in 2016 in het kraambed, terwijl de kindersterfte er is verdubbeld. De toenemende repressie heeft ervoor gezorgd dat de lokale bevolking teveel angst heeft om in opstand te komen. Bovendien  zijn de mensen druk bezig met het zoeken naar voedsel om te overleven, zodat weinig ruimte voor politiek engagement overblijft. Ondertussen teisteren polarisatie en geweld het land. Maduro heeft de voorbije maanden een reeks maatregelen opgelegd die één zaak duidelijk maken: dat geen prijs hem te hoog zal zijn om aan de macht te blijven. De premie om Venezolaanse schulden te verzekeren gaat ondertussen door het dak: