Venezuela: maandloon koopt nog 5 koppen koffie

Twee jaar geleden lanceerde het persagentschap Bloomberg de Bloomberg Cafe Con Leche Index. In de Venezolaanse hoofdstad Caracas kostte een kop koffie toen 450 bolivar. 

Vandaag moet voor dezelfde kop 1 miljoen bolivar worden neergeteld, een enorm bedrag. Het minimumloon in Venezuela bedraagt vandaag 5 miljoen bolivar of 1,25 euro. En wie zo’n kop koffie wil kopen heeft al snel 10.000 biljetten van 100 bolivar nodig, de coupure die het meest in omloop is.

De inflatie in Venezuela bedraagt nu 43.378% op jaarbasis. Erger nog, indien de stijging van de voorbije drie maanden wordt geëxtrapoleerd naar een volledig jaar is er sprake van een stijging van meer dan 482.000%.

Vijf koppen koffie voor een maandloon en niets meer… een situatie die enkel de desastreuze gevolgen van het socialisme van de 21ste eeuw en het onophoudelijk drukken van geld illustreert, die de bevolking in diepe armoede hebben geduwd.

Volgens president Nicolas Maduro zijn de problemen het gevolg van een economische oorlog die tegen zijn land is opgezet door de oppositie en de grootindustrie, geholpen door de Verenigde Staten, die als de absolute aartsvijand van het land worden afgeschilderd.

De Venezolaanse autoriteiten hebben al meer dan twee jaar geen informatie over de inflatie gepubliceerd.

[Op de foto drinkt wijlen Hugo Chavèz – de grondlegger van het moderne Venezuela – een kop koffie ter gelegenheid van een bezoek aan Brazilië.]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20