De les van Venezuela: sla je goud nooit in het buitenland op

In Venezuela raakt president Nicolas Maduro steeds verder in het nauw. Nadat een ganse reeks landen onder druk van de Verenigde Staten vorige week al  aankondigde oppositieleider Juan Guaido als president te erkennen, hebben nu ook de belangrijkste landen van de Europese Unie kleur bekend. Die geven Maduro exact 8 dagen om nieuwe presidentsverkiezingen uit te schrijven. Doet hij dat niet, dan zullen ook zij Guaido als president erkennen. In een interview met CNN Türk heeft Maduro die eis al verworpen. In hetzelfde interview noemde hij een ontmoeting met de Amerikaanse president Trump dan weer ‘onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk’.

Maar Maduro is nog niet weg. Hij behoudt de steun van Rusland, China en Turkije. Vrijdag zouden onafhankelijke contractanten die klussen uitvoeren voor het Russische leger trouwens in Caracas zijn geland om Maduro’s beveiliging te versterken. Rusland vraagt de VS ook met nadruk om elke militaire optie van tafel te halen.  John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, heeft Venezuela dan weer gewaarschuwd om geen geweld te gebruiken tegen Amerikaanse diplomaten of tegen Juan Guaido.  Als dat wel gebeurt komt er een “belangrijke reactie”, aldus Bolton.

Militair attaché van Venezuela in Washington kiest kant van Guaido

Zondag woonde Maduro een militaire parade bij die de loyauteit van het leger tegenover het regime wilde benadrukken (foto boven). Zaterdag al had het leger in niet mis te verstane termen zijn steun aan de president bevestigd. Tot zondag dan de militaire attaché van Venezuela in Washington de kant van Guaido koos. Deze laatste heeft alle militairen die deserteren trouwens al amnestie beloofd.

Bank of England weigert Venezuela zijn goud terug te geven

Ondertussen raakte ook bekend dat pogingen van het regime Maduro om voor 1,05 miljard euro aan goud te recupereren bij de Bank of England hebben gefaald. De weigering kwam er nadat de Verenigde Staten met succes in Londen lobbyden om het regime in Caracas haar overzeese bezittingen te ontzeggen. De VS proberen dat geld bij Guaido te krijgen om diens kansen te doen stijgen om  effectief de controle over de regering over te nemen. Die 1,5 miljard zijn een groot gedeelte van de 7 miljard euro aan buitenlandse reserves die de Venezolaanse centrale bank nog in het buitenland aanhoudt. Waar de rest van het geld zich bevindt is niet geweten, al zou recent een belangrijke hoeveelheid Venezolaans goud in Turkije zijn beland.

Een belangrijke les: sla je goud nooit in het buitenland op

Het goud in Engeland recupereren was al lang een prioriteit voor Maduro. Die had midden december nog Calixto Ortega, de voorzitter van de centrale bank van Venezuela, naar Londen gestuurd om er het goud op te halen. Maar de Venezolanen keerden met lege handen terug. De contacten tussen beide landen zijn ondertussen stopgezet. De Bank of England heeft laten weten niet meer op vragen van Caracas te zullen antwoorden.

Goud vormde jarenlang een cruciaal deel van de Venezolaanse buitenlandse reserves. Maduro’s voorganger Hugo Chavez stak veel van ‘s lands olie-inkomsten in goud, vanwege zijn afkeer voor de Amerikaanse dollar. Maar de voorbije jaren moest steeds meer van dat goud worden verkocht vanwege de nu al jaren durende economische crisis in het land. Opnieuw krijgt een politicus hier een belangrijke les aangereikt. Sla je goud nooit in het buitenland op.

Venezuela protest
Photo by Edilzon Gamez/Getty Images
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20