VS willen Venezuela straffen, maar van een olie-embargo is geen sprake

De Verenigde Staten denken aan sancties tegen het Zuid-Amerikaanse land Venezuela, dat volgens de Amerikaanse autoriteiten onder president Nicolas Maduro steeds verder naar een dictatuur afglijdt.

Onder meer zou de Amerikaanse regering een embargo kunnen uitspreken tegen de Venezolaanse olieproductie, maar zover zal het volgens diverse waarnemers niet komen. Daarbij wordt erop gewezen dat de Venezolaanse petroleum immers van cruciaal belang is voor de Amerikaanse economie en de Verenigde Staten zichzelf met de sancties tegen het Zuid-Amerikaanse land uiteraard niet willen beschadigen. De Amerikaanse regering heeft al wel beslist om Maduro en dertien belangrijke medewerkers van de Venezolaanse president de toegang tot het grondgebied van de Verenigde Staten te ontzeggen. Ook werden de activa van de betrokkenen in de Verenigde Staten in beslag genomen.

Economische belangen

Een aantal partijen eisen ook zware economische sancties, maar een olie-embargo zal volgens experts niet moeten worden verwacht. “Een embargo zou immers in beide landen negatieve consequenties hebben,” benadrukt Jean-Jacques Durand, analist bij Edmond de Rothschild Asset Management. “Venezuela is immers de belangrijkste leverancier van ruwe petroleum voor de Amerikaanse raffinaderijen,” betoogt hij. “Economische belangen halen steeds de bovenhand tegen politieke overwegingen, Zelfs op het hoogtepunt van de Koude Oorlog werd nooit een embargo opgelegd aan Russisch gas.” Venezuela kan ongeveer 10 procent van de volledige Amerikaanse oliebehoefte invullen. Raffinaderijen in het zuiden van de Verenigde Staten hebben zelfs gigantische investeringen om hun installaties aan te passen om de Venezolaanse ruwe petroleum, die bijzonder veel zwavel bevat, te kunnen verwerken. Bovendien wordt erop gewezen dat de Amerikaanse oliesector geen enkele zin heeft om Venezuela de rug toe te keren. Het land bezit immers de grootste reserves aan ruwe olie ter wereld, gevolgd door Saoedi-Arabië. Bovendien wordt erop gewezen dat de verkoop van petroleum 95 procent van de inkomsten van de Venezolaanse economie vertegenwoordigt. “Een embargo zou voor Maduro dan ook een belangrijke propaganda-argument kunnen zijn en zou de bevolking van het land nog meer tegen de Verenigde Staten kunnen opzetten,” aldus nog Jean-Jacques Durand. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20