Vastgoedkoopkracht Belgen zwakt minder fors af dan die van de Duitsers of Fransen: hoe komt dat?

Door een combinatie van stijgende rentes en hoge vastgoedprijzen wordt het voor veel Belgen almaar moeilijker om een woning te kopen. Toch hebben we meer vastgoedkoopkracht dan onze Franse en Duitse buren. “Dat komt onder meer door de automatische loonindexering”, merkt Jonathan Frisch, econoom bij Immoweb, op in een interview met onze site.

Waarom is dit belangrijk?

Vastgoedkoopkracht geeft aan hoeveel vierkante meter een huishouden met een gemiddeld inkomen kan verwerven via een hypotheeklening met een looptijd van 20 jaar. Het zal als geen verrassing komen dat door de koopkrachtcrisis, stijgende rentes en hogere vastgoedprijzen onze vastgoedkoopkracht is afgenomen.

In het nieuws: Uit gegevens van Immoweb blijkt dat de vastgoedkoopkracht van een gemiddeld Belgisch gezin 83 vierkante meter bedraagt. Dat ligt onder het historische gemiddelde van de voorbije 45 jaar, zijnde 102 vierkante meter. Volgens Frisch zijn daar meerdere verklaringen voor.

  • Om te beginnen zijn de vastgoedprijzen de voorbije jaren fors gestegen als gevolg van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens een onderzoek van Immoweb en AVIV Group zijn de vastgoedp
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20