Portugezen kopen vastgoed met Bitcoin

Cryptomunten worden niet enkel ingezet om te beleggen. Het is immers een betaalmiddel. In Portugal is het sinds kort mogelijk om vastgoed aan te kopen met Bitcoin.

“Crypto is nu de realiteit”, zegt Jorge Silva, voorzitter van de Portugese koepelvereniging van notarissen in een bericht van de FT.

Na maandenlange discussies tussen de belastingdienst en financiële en notariële toezichthouders, is het uiteindelijk toch gelukt. In de stad Braga, ten noorden van Portugal, is in mei dit jaar voor het eerst een appartement volledig afgetekend met cryptomunten.

Het appartement werd verkocht voor iets minder dan 3 Bitcoin, dat toen op zo’n 110.000 euro neerkwam. Voordien moesten cryptomunten in het land eerst omgezet worden in fiatgeld vooraleer een transactie kon gebeuren. Dat is nu verleden tijd.

Toenemende interesse

Portugese makelaar Zome begeleidde de verkoop. Zij zien de vraag naar lokaal vastgoed toenemen onder cryptomiljonairs. De afgelopen twee maanden werden nog maar eens vier appartementen aangekocht met het digitale activum. Volgens diezelfde makelaar zitten er op dit moment alweer negen transacties in de pijplijn.

Ook de Colombiaanse makelaar La Haus – dat financieel gesteund wordt door voormalig Amazon-CEO Jeff Bezos – merkt de stijgende interesse naar vastgoed op onder cryptomiljonairs. Zij bieden huizen aan in crypto op populaire toeristische bestemmingen als Tulum in Mexico, en aan de Caraïbische kust. Sinds hun eerste transactie in januari, zijn er al vier huizen verkocht voor een totale waarde van ongeveer 800.000 euro.

Volgens berichtgeving van de FT, zou de toenemende interesse naar vastgoedaankopen in crypto ook toenemen in het Verenigd Koninkrijk en de VS. Britse makelaar Daniel Browne van Kingsley Napley zegt dat de stijgende belangstelling vaak komt na een onrustige periode op de cryptobeurs. “Mensen zoeken wellicht een uitweg uit iets dat bekend staat om zijn volatiliteit. Ze willen hun geld stoppen in iets dat meer vertrouwd is.”

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20