Varianten coronavirus wegen op Europese economie

De varianten van het coronavirus fnuiken de economie van de eurozone, leert de flashraming van IHS Markit voor de PMI, de indicator van de aankoopdirecteurs.

De PMI voor de eurozone is gedaald van 49,1 in december naar 47,5 in januari. Een PMI lager dan 50 betekent dat er een krimpende activiteit is. Wanneer we naar de sectoren apart kijken, zien we dat de dienstensector het zwaarst in de klappen deelt. De PMI van de dienstensector is gedaald van 46,4 naar 45. Dat is het laagste peil in twee maanden.

Strengere coronamaatregelen

De PMI van de maakindustrie blijft boven 50. Die bedraagt 54,5 tegenover 56,3 in december. Er is dus nog groei, maar die is vertraagd.

Chris Williamson, bedrijfseconoom bij IHS Markit, denkt dat we aan de vooravond staan van een dubbele dip recessie. ‘Dat lijkt zo goed als onvermijdelijk’, klinkt het. ‘Strengere coronamaatregelen wegen op het bedrijfsleven.’

Christine Lagarde, voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), kwam donderdag tot dezelfde vaststelling. Tijdens een persconferentie zei ze dat het coronavirus nog ernstige risico’s, waaronder de varianten, met zich meebrengt voor de economische groei van de eurozone. Zo zien meer en meer landen zich genoodzaakt om strengere maatregelen te nemen of in lockdown te gaan. De ECB heeft dan ook beslist om het huidige beleid te handhaven.

Naast de varianten maakt Lagarde zich zorgen over de trage uitrol van de vaccins in verschillende EU-lidstaten. Zo heeft Pfizer onlangs beslist om de levering tijdelijk in te perken om zo de productiecapaciteit op te schalen.

De ECB verwacht dat het bbp van de eurozone in 2021 zal toenemen met 3,9 procent. Voor 2022 gaat de ECB uit van een toename van 2,1 procent. In 2020 was er een krimp van 7,3 procent.

Franse krimp

Uit eerdere cijfers bleek al dat de Franse PMI in januari is gezakt tot 47, het laagste punt in twee maanden. Die daling is onder meer het gevolg van de strengere avondklok in het land. Al hebben Franse bedrijven wel meer mensen aangeworven in januari.

‘Het feit dat bedrijven opnieuw mensen aanwerven, is een teken dat er vertrouwen is dat er een economisch herstel komt in de tweede helft van het jaar’, zegt Eliot Kerr, econoom bij IHS Markit.

In Duitsland is de economische activiteit zelfs lichtjes toegenomen. De Duitse PMI klokte in januari af op 50,8.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20